Alexandria Troas Antik Kenti’nde iki bin yıllık keşif

Alexandria Troas Antik Kenti’nde bu yıl gerçekleşen kazı çalışmaları yaklaşık 30 kişilik bir ekibin katılımıyla devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe koordinesindeki kazılarda kentin liman bölümünde su altı araştırmacıları tarafından çeşitli çalışmalar yapıldı.

Çalışmalar sonucunda Roma dönemine ait iki bin yıllık mendireğin izine rastlandı.

Prof. Dr. Erhan Öztepe, “Antik liman 1700 yıllardaki seyyahların haritalandırma çalışmalarında yer bulmuş. Çünkü içerisinde bugün hapsolmuş iç liman bölgesinde bir su birikintisi var. Halkımızın ‘Kalpli Göl’ olarak tanıdığı ya da ‘Pembe Göl’ olarak isimlendirilen aslında bir iç liman bölgesi mevcut. Burada sadece kıyı bandının ötesinde deniz içerisinde özellikle dış liman bölgesinde birkaç yıllık kalıntıların tespit edilmesiyle ilgili su altına belgeleme ve görüntüleme çalışması yaptık. 2022 yılında Dalyan köyünün hemen güneyinde bulunan antik limanın bu sefer diğer tarafta bir bağlantısı var mı diye köyün kuzey sahil bandının gerisinde kısa süreli bir araştırma yaptık. Arkadaşlarımız denizin altına uzanan mendirek kalıntısına rastladı. Roma dönemine ait iki bin yıllık bir mendirek. Bunların yorumlanması üzerine çalışacağız” dedi.

İlerleyen zamanlarda iç liman bölgesiyle ilgili biyolojik bir çalışma yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Erhan Öztepe, “TÜBİTAK projesi olarak hayata geçirilecek. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden meslektaşlarla ortak bir projeye adım attık. Kabul edildiği takdirde burada çeşitli çalışmalar yürüteceğiz. Belki arkeolojik olarak değil, biyolojik olarak da Pembe Göl olarak adlandırılan iç liman bölgesinin tanınması mümkün olacak” ifadelerini kullandı. 

Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Sharing

Leave your comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir