Tamer Özyurt: “Dar gelirlinin ev sahibi olmasının yolu açılmalı”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektörünün 2023 yılını yüksek maliyet ve durdurulamayan konut fiyatlarla hatırlayacağını söyledi. Yıllık değerlendirmede bulunan Özyurt “2023’ü pek çok sorunla geride bırakıyoruz. Ancak yeni yıldan da umutluyuz. Yeni düzenlemelerle sektörün canlanması mümkün olacaktır. Yeni yılda dar gelirli vatandaşın ev almasını sağlayabilecek şartları tekrar sağlamak durumundayız. Ev almak hayal olmaktan çıkmalı. Unutmayalım ki inşaat, ekonominin lokomotifidir, önemli ve önceliklidir” dedi.

İnşaat maliyetleri, konuttaki fahiş fiyat ve arz sıkıntısının sektörün en önemli sorunları olduğunu söyleyen Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektörünün 2023 yılını pek çok sorunla geride bırakmaya hazırlandığını belirtti.

2023 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tamer Özyurt, inşaat sektörünün 2023 yılını yüksek girdi maliyetleri, yüksek konut fiyatları ve yetersiz arz gibi sorunlarla hatırlayacağını dile getirdi. Özyurt “Geldiğimiz noktada enflasyondaki artış, alım gücündeki azalma ve ekonomik dengesizlik inşaat ve gayrimenkul sektörünü durma noktasına getirdi. Bu noktada en çok etkilenen kesim de ev sahibi olma hayaliyle yıllarca çalışan vatandaş oldu. Konut fiyatlarındaki hızlı ve durdurulamayan artışlar dar ve orta kesimin ev sahibi olma ihtimalini ortadan kaldırdı. Dar gelirli vatandaşın ev almasını sağlayabilecek şartları tekrar sağlamak durumundayız. Ev almak hayal olmaktan çıkmalı. Dar gelirliye yönelik sistemler geliştirmek durumundayız. Biz şirket olarak kendi adımıza ulaşılabilir projeler üreterek, en kolay ödeme şekillerini oluşturuyor ve ev sahibi olmayı mümkün olan en uygun hale getiriyoruz. Ev sahibi olmak üzere bize gelen misafirlerimize onların şartlarına uygun, kişiye özel ödeme kolaylıkları oluşturuyoruz.

“Sabit gelirli, külfetsiz ev sahibi olabiliyordu”

Bu nedenle de kurulduğumuz günden bu yana yani 33 yılda, 80 bin kişiyi ev sahibi yaptık ve toplam 20 binden fazla konut inşa etme başarısı gösterebildik. Önceden bir memur, bir sabit gelirli çalışan büyük bir külfetin altına girmeden ev sahibi olabiliyordu. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar bizim de elimizi kolumuzu bir noktadan sonra bağlıyor. Bu nedenle bundan sonra piyasayı canlandıracak ne varsa uygulamaya alınmalı ve insanlar için ev sahibi olmak hayal olmaktan çıkmalı” diye konuştu.

2023 yılını azalan satış seyri ve pek çok ekonomik sorunla geride bıraktığımızı dile getiren Tamer Özyurt, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaatta da fiyatları belirleyen ana unsurun maliyetler olduğunu söyledi. Girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinin konut fiyatlarını tetiklediğini kaydeden Özyurt, sektörle de ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Özyurt, “Her sektör darboğazda, tüm kesimlerde çark çok zor dönüyor. Ancak inşaatın şöyle bir özelliği var ki; 250’den fazla sektörü besliyor. Yani inşaat sektöründeki durgunluk demir-çelikten çimentoya, boyadan pvc’ye, seramikten aydınlatmaya, beyaz eşyadan mobilyaya akla gelebilecek pek çok sektörü direkt etkiliyor. İnşaat, ekonominin lokomotifi olma özelliğini her zaman barındırıyor ve bu sektörde oluşacak olumsuz bir durum bağlı bulunduğu tüm sektörlere olumsuz yansıyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörü bu nedenle, ekonomi ve piyasalar için önemli ve önceliklidir. Konuya bu şekilde bakılmalıdır” diye konuştu.

“Maliyetlerin dizginleneceği bir yıl olmasını bekliyoruz”

Tüm mevcut şartlara rağmen 2024 yılından umutlu olduklarını dile getiren Tamer Özyurt, alınacak tedbirler, verilecek destekler ve yeni düzenlemelerle sektörün canlanmasının mümkün olacağını söyledi. Özyurt “Sektörün nefes alması için konut arzının ve satışların artırılması gerekiyor. Bu nedenle yeni düzenlemeler, verilecek destek ve alınacak tedbirlerle özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın konut satın alabilmesi sağlanacaktır. 2024 yılı yüksek maliyetlerin dizginleneceği, yatırımları artıracak desteklerin verileceği, üretim ve satışları artırıcı uygulamaların devreye alınacağı bir yıl olacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

 

Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Sharing

Leave your comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir