‘Mavi bayrak’ unvanını kaybetmişti! Dere gitti, çöpü kaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son günlerinde ‘turuncu’ ve ‘sarı’ kod uyarıları verdiğinde Doğu Karadeniz’de, etkili olan sağnaklarla birlikte, rengi yeşilden kahverengiye dönen derelerde taşkın yaşarken, birçok bölgede sel ve heyelanlar meydana geldi. Enerji nakil hatları ve alt yapısındaki hasara yol açan, can ve mal kayıplarına neden olan satıcıda, özellikle yüksek kesimlere atılan çöpler, debisi artan derelere sürüklenip, ulaşan Karadeniz kıyılarında birikiyor.

Trabzon’un Sürmene ilçesi ‘mavi bayrak’ unvanını 2007 yılında kaybeden Çamburnu Tabiat Parkı içindekiler Çamburnu Plajı’na ulaşan çöpler, kirlik oluşturuyor. insanlar denize girmek yüzdüğü plaj, evsel, plastik, zirai ilaç, metal, ayakkabı, inşaat malzemesi gibi atıklarla dolarken, uzmanlar da, doğa yanı sıra deniz ve canlı düşman tehdit eden atıklara karşı duyarlı olunmasını istiyor.

‘BİR KISMI KIYILARA VURUYOR, YÜZDE 90’I AÇIĞA TAŞİNİP BATIYOR’

Karadeniz’de kirli karşı bilimsel çalışmayı sürdüren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç Dr. Doç. Dr. Erüz, “Bunlar turistik etkinlik alanı Uzungöl ve Sürmene’nin yukarısındaki yaylalardan veya kırsaldaki köylerden bir şekilde kontrolsüzce doğaya atılan tüm atıklar rüzgar ve yağmurlarla taşınarak vadi yataklarına iniyor. Dere yataklarında biriken bu atıklar taşkın başlarında selle birlikte taşınıp Karadeniz’e ulaşıyor. Karadeniz’e ulaşan çöplerin bir kısmı kıyılara vuruyor ama yüzde 90’ı da açığa taşıyarak, denizin dibine batıyor” dedi.

1/9 _

2/ 9

3/9 _

4/9 _

5/9 _

6/9 _

7/9 _

8/9 _

9/9 _

‘KAYNAĞI KIRSAL ALANLAR AMA SONU KARADENİZ’

Çamburnu Plajı’nda biriken çöplerin ilçedeki derelerle taşındığını söyleyen Doç. Erüz, “Burada Baltacı, Solaklı veya Sürmene deresinden inmiş olan, kaynağı aslında köyler ve kırsaldaki yaylalar ile kontrol altına alınmayan çöpleri görüyoruz. Tamamına yakın evsel atıklar. İlaçtan tutun, bitki besini, böcek öldürme amaçlı ilaçlar ile günlük atıklar olarak kullanılan straforlardan oluşur. Kırsal kaynakları ama sonucu Karadeniz. Karadeniz’de toplanıp çöpler burada birikiyor ve en az 500 yıl bu çöpler burada bulunacak” diye konuştu.

‘DOĞA BİZİM ÇÖPLÜĞÜMÜZ DEĞİL’

Karadeniz’in her geçen günü daha fazla kirleniyor de kaydeden Doç. Dr. Erüz, “Bunlar sadece işin görünen yüzü. Sadece Trabzon’da yılda bin tonun üzerinde milyonlarca atık Karadeniz’e boşalıyor. Yılda 100 bin ton benzer atıklar Karadeniz’e boşalıyor ve kıyılarda, denizin içinde bu şekilde sahipler. Bu durum buraya özel değil, tüm kıyılarda söz konusu olan bir durum. Yılın tamamında dere üstünden atılan çöpler denize boşalıyor. Maalesef bunun da sebebi halkımızın duyarsızlığı ve bilinçsizliği. Doğa bizim çöplüğümüz değil. Doğaya çöp atmadığımız gün bu sorunu çözeceğiz. Birilerinin çöplerini toplayarak bu sorunu çözmesi mümkün değil. Atalarımızın bir lafı vardır, ‘dere gider kumu kalır’ diye. Dere gidiyor, kumu da değil çöpü kalıyor. Artık günümüzde modern insanın izi, çöpü. Her selden sonra çöp, dere ve deniz yüzeyinde, 

 

Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Sharing

Leave your comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir