Türkiye’ye Rus İlgisi Yüzde 900’ü Aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak – mayıs döneminde 575 bin 889 konutun satışı gerçekleşti

 Yabancı yatırımcı söz konusu rakam içinde 26 bin 753 konut ile yer aldı. Rakamları değerlendiren Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, savaş nedeniyle Rusların Türkiye’ye ilgisinin artarak devam ettiğini söyledi. Hakan Bucak, “Nisan ayından sonra mayısta da yabancı yatırımcı kategorisinde en çok Ruslar konut aldı. Geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış yüzde 900’leri aştı” diye konuştu.

Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırını da değerlendiren Hakan Bucak, düzenlemenin fiyatları baskılamaya yetmeyeceğini söyledi. Hakan Bucak, “Karar sonrası yeni gerçekleşecek ev kiralamalarda çok daha yüksek rakamlar gündeme gelebilir. Hali hazırda kirada olan evler için ise hızla satış kararı alınabilir. Çünkü ev sahipleri piyasa koşullarını göz önünde bulundurup kiralama yerine satış yapmanın daha avantajlı olduğu sonucuna varabilir” dedi.

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, ocak-mayıs dönemi konut satış rakamlarını değerlendirdi. 2022’nin ilk beş ayında 575 bin 889 konut satıldığını, yabancı yatırımcının 26 bin 753 gayrimenkul ile bu rakamın içinde yer aldığını ifade eden Hakan Bucak, “Türkiye ve dünyada seyreden yüksek enflasyon, hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış ve tedarik sorunları insanları güvenli yatırım enstrümanlarına yöneltiyor. Gayrimenkul dünyaya hâkim mevcut konjonktür değişmediği müddetçe, parasının değerini korumak isteyenler için güvenli liman algısını güçlendirmeye devam edecek. Son bir buçuk yılda, konut kimi bölgelerde yatırımcısına %200 ve üzeri kazanç sağladı. Gayrimenkul, hisse senedi ve döviz piyasası düşünüldüğünde yatırımcısı için daha avantajlı ve risksiz duruyor. Bu nedenle birikimi olan ya da yatırım arayışında bulunanlar ilk tercih olarak konuta yöneliyorlar” dedi.

Yüzde 25 Sınırı Yatırımcıyı Konutunu Satmaya Yönlendirebilir

Türkiye gayrimenkul sektöründe hem kiralama hem satış tarafında seyreden yüksek fiyatların kimi düzenlemelerle baskılanmaya çalıştığını hatırlatan Hakan Bucak, son olarak kiraya getirilen yüzde 25 artış sınırının yeni sorunları beraberinde getirebileceğini kaydetti. Hakan Bucak’a göre, hali hazırda kirada olanlar için son derece pozitif olan düzenleme, yeni ev kiralamalarda rakamların çok daha uç noktalara ulaşmasına neden olabilir. Ayrıca, yatırımcı için kiraya vermek cazip olmaktan çıktığı için, mevcutta evleri kirada olanlar hızla satış tarafına dönebilir. Hakan Bucak, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “Ev sahipleri piyasa koşullarını göz önünde bulundurup kiralama yerine satışın daha avantajlı olduğu sonucuna varabilir. Bu da kiralık ev sayısında azalma, satışa çıkan ev sayısında ise artışa neden olabilir. Düzenleme hem kiralama hem de satış tarafında fiyatlarda bir baskılanmaya neden olmayacak.”

Ruslara Konut Satışı %900 Arttı

Yabancı yatırımcı tarafında da Türkiye ilgisinin artarak devam ettiğini söyleyen Hakan Bucak, ancak Rusya – Ukrayna savaşı sonrası ilgide coğrafi kaymalar yaşandığını kaydetti. Hakan Bucak konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün 80’den fazla ülke vatandaşı Türkiye’den konut alıyor. Sırasıyla Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok konut alımı yapan 20 ülke durumunda bulunuyor. Son iki ayda buradaki sıralamada değişimler oldu. Nisan ayında yabancı yatırımcı tarafında en çok konutu Ruslar aldı. Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 186’lık bir artış gözlemledik. Mayısta artış yüzde 900’leri aştı. Geçen yılın mayıs ayında Ruslar sadece 119 konut satın alırken bu sene mayısta bu rakam 1275’e çıktı. Bugün itibariyle en çok konut sattığımız ülkelerin başında Rusya bulunuyor. Ukrayna ise ilk 10 arasındayken, artık listenin beşinci sırasında yer alıyor. Rusya kaynaklı ilginin önümüzde aylarda da artarak devam etmesini bekliyoruz.”

Hakan Bucak, Rus kaynaklı ilginin yoğunlaştığı illeri Antalya, İstanbul, Muğla ve Mersin olarak sıraladı.

Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Sharing

Leave your comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir