Gayrimenkul alımı yoluyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı uygulamasına ilişkin yeni bir değerlendirme geldi. GPPS – Gayrimenkul Proje Pazarlama ve Satış Platformu Kurucu Başkanı Bilge Özdemir, mevcut sistemin 2026 yılı itibarıyla yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, politikanın üretim ve konut ihracatı odaklı bir yapıya kavuşturulmasını önerdi.
Özdemir, uygulamanın ilk hayata geçirildiği dönemde temel amacın birinci el konut satışlarını desteklemek, proje geliştirme firmalarına finansman akışı sağlamak ve yabancı sermayeyi doğrudan inşaat sektörüne yönlendirmek olduğunu hatırlattı. Ancak zaman içinde sistemin ikinci el piyasada yoğunlaşma riski taşıdığına dikkat çekti.
2017 yılında başlatılan ve farklı yatırım eşikleri üzerinden devam eden uygulamanın, sektörde önemli bir hacim oluşturduğunu ifade eden Özdemir, bundan sonraki süreçte daha seçici ve üretim merkezli bir modelin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
GPPS’nin önerileri arasında; vatandaşlık başvurularında birinci el konut şartının getirilmesi, minimum yatırım tutarının yükseltilmesi, “1 konut = 1 vatandaşlık” ilkesinin uygulanması ve elde tutma süresinin uzatılması gibi düzenlemeler yer alıyor.
Platform ayrıca, yabancıya konut satışına ilişkin istatistiklerde daha detaylı veri paylaşımı yapılmasının sektörel şeffaflık açısından önemli olduğunu belirtiyor.
Sektör temsilcilerine göre 2026 yılı, gayrimenkul alımıyla vatandaşlık sisteminin yeniden yapılandırılması açısından kritik bir dönemeç olabilir.

