By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Emrullah Yedikardeş: “2024 yılında konut açığı daha da artacak”
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Emrullah Yedikardeş: “2024 yılında konut açığı daha da artacak”
Emlak Haberleri

Emrullah Yedikardeş: “2024 yılında konut açığı daha da artacak”

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 23 Ekim 2023 15:22
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

Yılın ikinci çeyreğine ait inşaat ruhsatları geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek sektörde hareketlenme şeklinde yorumlandı.  Resmi verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde ruhsat alınan bina sayısı yüzde 5.7, daire sayısı yüzde 31.3 oranında artış gösterdi. İnşaat sektörünün önde gelen temsilcilerine göre, bu artış konut üretiminin artacağı şeklinde yorumlanmamalı, çünkü sektörün üretim konusundaki iştahı bugünlerde oldukça zayıf…

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, ruhsatlardaki artışın hem deprem  bölgesinde başlayacak konutlardan kaynaklandığını, hem de müteahhitlerin sektörün yeni yerel yönetimlerin seçimi öncesi ruhsatını almayı tercih ettiğini söyledi. Emrullah Yedikardeş “Ancak bu durum, gelecek yıl daha fazla konut üretileceğinin garantisi gibi görülmemeli. Çünkü sektörde üretim iştahı yok. Artan maliyetler, usta ve eleman bulma sıkıntısı, alıcıların finansal açıdan konutlara ulaşamaması gibi olumsuzluklar yeni yatırım planlayanların ertelemesine neden oluyor. Aynı yıl hayata geçirilmesi zorunlu olmadığı için tedbiren ruhsatlar alınıyor” dedi. İnşaat ruhsatlarının 3 yıl içinde hayata geçirilmesi gerekiyor, bu süre sonunda iptal oluyor.

Son zamanlarda markalı üreticilerin birbiri ardına yeni proje lansmanı yapmalarının iyi bir gelişme olmasına rağmen, ülkedeki toplam konut ihtiyacını gidermeye yetmeyeceğinin altını çizen Emrullah Yedikardeş, “Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 1 milyon seviyesinde. Üretim ise geçen yıl 642 bin adet seviyesinde kaldı. Her yıl ortalama 400 bin konut açığı doğarken, bu sene herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için gelecek yıl daha fazla konut açığı doğacak” diye konuştu.

500 bin sosyal konut da açığı kapatmayacak

Hükümetin barınma sorununa çözüm olarak, 5 yıllık kalkınma planında toplam 500 bin, yıllık bazda ise 100 bin sosyal konut üretiminin oldukça güzel bir haber olduğunu ifade eden Emrullah Yedikardeş, “Bu durum gelecek sene belki de 1 milyona çıkacak olan konut açığının derinleşmesini engeller ama kapatmaz. Kapanmayan konut açığı da fiyatların doğal olarak yüksek seyretmesine neden olur” yorumunu yaptı.

Konut fiyatları yükselecek

Bu nedenle konut fiyatlarına ilişkin sorunun sadece malzeme fiyatlarını dizginlemekle çözülemeyeceğini ifade eden Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş “Her şeyin fiyatı düşük olsa bile ortada üretim olmadığı için konut fiyatları yükselecek. Bu defa insanlar kiralık konutlara yönelecek, kiralıklarda sıkıntı olacak” yorumunu yaptı. Bunu önlemek için arzı artırıp finansa ulaşımı kolaylaştırmak gerektiğini ifade eden Emrullah Yedikardeş, müteahhit için de alıcılar için de kredi maliyetlerinin yüksekliği ve limitlerin kısıtlı olmasının hareketleri de daralttığını açıkladı.

Nitelikli personel sıkıntısı zirvede

İstihdam deposu olması açısından inşaatın ekonominin lokomotifi özelliğini hala koruduğunu anlatan Emrullah Yedikardeş son rakamlara göre sektörde ağustos ayında istihdam rekoru kırıldığını, ancak nitelikli personel bulma sıkıntısının da zirvede olduğunu açıkladı. Emrullah Yedikardeş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda 11 deprem kentinde önemli miktarda konut yapımı söz konusu. Dolayısıyla büyükşehirlerde malzemeleri geç teslim alabiliyoruz. Üstüne bir de inşaat ustası sıkıntısı ekleniyor. Usta, bir şantiyenin en önemli aktörlerinden. Hatta çoğu zaman yeni başlayan mühendisler bazı konuları ustalardan öğrenir. Ancak sektördeki ustaların hepsi alaylıdır. Daha önceki ustalarından ne gördüyse onu yaparlar. Ama inşaat malzemeleri, teknoloji, inşaatta yapım teknikleri her geçen dönem gelişiyor. Bu nedenle sağlam ve güvenilir binalar istiyorsak önce ustalara el atılması gerekir. Onların da en az 2 yıllık mesleki eğitimden geçirilmesinde büyük fayda var.”

 

 

Meteoroloji uyarmıştı: Düzce’nin yüksek kesimlerinde kar etkili oluyor
İsra Holding Projeleri Bakanlara Tanıtıldı
Terekenin Tespiti Nasıl Yapılır?
How My Phone’s Most Annoying Feature Saved My Life
Az bütçeyle büyük değişiklere imza atın
TAGGED:Emrullah YedikardeşKarmar AŞKarmar AŞ Emrullah YedikardeşKarmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Dünyadaki En Eski ve Modern Medeniyetler Hangisiydi?
Next Article Dünyanın Stratejik Öneme Sahip En Önemli Boğazları
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?