By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Dünyanın gördüğü en büyük dalga kaç metreydi?
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Teknoloji Rehberi > Dünyanın gördüğü en büyük dalga kaç metreydi?
Teknoloji Rehberi

Dünyanın gördüğü en büyük dalga kaç metreydi?

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 2 Ocak 2024 14:16
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

İnsanlığın gördüğü en büyük dalga sizce kaç metre yüksekliğe ulaşmıştı? 1958’de Alaska’yı vuran bir tsunaminin ürettiği dalgalar, Empire State Binası’ndan daha yüksekti. Ama şimdiye kadar kaydedilen en büyük örnek olan bu mega-tsunami, Alaska Körfezi’nde çok fazla insanın yaşamadığı uzak bir nokta olan Lituya Körfezi’ni vurduğu için en yıkıcı tsunami olarak kayıtlara geçmedi.

BU DALGADAN AŞAĞIYA BAKALDIĞINDA AĞAÇLAR GÖRÜLÜYORDU

Chip’in aktardığı ayrıntılara göre devasa tsunami sebebiyle sadece beş kişinin hayatını kaybettiğine inanılıyor. Batı Devletleri Sismik Politika Konseyi (WSSPC), deniz seviyesinin 30 metre altına çöktüğünde Yakutat Körfezi’nin ağzındaki sahilde üç kişinin bulunduğunu ve dalga çarptığında balık tutmaya giden iki kişinin bir daha hiç görülmediğini açıkladı.

Hayatta kalanlardan bazıları balıkçı gemileriyle bu inanılmaz dalgalarını atlatmayı başardı. NASA Dünya Gözlemevi’ne göre bir balıkçı, gemisinin “bir dalganın tepesindeyken ormanlık bir kıyı alanı üzerinde yükseldiğini ve aşağıdaki ağaçlara baktığını” söylemişti.

Mega-tsunami, girişin kuzey duvarından 610 metre yükseklikte yer alan 732 metreye 914 metre boyutunda ve 91 metre kalınlığındaki devasa bir kaya parçasının suya düşmesiyle tetiklendi. Kaya düşmesinin boyutu ve ciddiyeti, suya çarpan bir asteroit ile karşılaştırılabilmesini sağlarken, fiyordun şekli ise yarattığı kaosun kısmen sorumlusu oldu.

Lituya Körfezi, U şeklinde deniz tabanına sahip dar bir fiyort. Ağır bir topu bir küvetin içine attığınızda ne olacağını düşünerek suyun içindeki hareketi hayal edebilirsiniz. Kaya düşmesinin etkisi, benzer bir şekilde ileri geri çalkalanan suya neden oldu ve bu, çok sayıda devasa dalganın körfeze çarpmasına sebep oldu. Bunların en büyüğü, 524 metre yüksekliğine kadar çıktı.

Tsunamiye sebep olan kaya, bir depremin sonucu olarak düştü ve WSSPC, o günkü beş ölümü önlemek için yapılabilecek çok az şey olmasına rağmen, olanların büyüklüğünden ders alabileceğimizi belirtti: “Deprem o kadar güçlüydü ve tsunami o kadar hızlı geldi ki güvenli bir yere gitmeye zaman yoktu. Ancak, bu tür olayların gelecek nesiller için belgelenmesinin öneminin altını çiziyor ve yüksek sismisite veya tsunamiye karşı hassasiyeti olan bölgelerdeki kıyı bölgeleri için geliştirme kararları alırken bu tür aşırı olayları dikkate almanın önemini vurguluyor.”

Bu tsunaminin etkileri, üzerindeki bitki örtüsünden çok daha genç olan ağaçlık bir bariyer şeklinde günümüzde uzaydan bile görülebiliyor. Tsunaminin şiddeti ağaçları köklerinden sökerek, dalgaları aşmayı başaran iki gemi için koşulları daha da tehlikeli hale getirdi.

NASA’nın Ay’a gönderdiği Orion uzay aracından ilk rapor geldi
Meteor yağmuru bu gece başlıyor: Ne zaman nereden izlenebilir?
Hong Kong’daki Gökdelenlerin Ortasında Neden Büyük Boşluklar Var? Sebebini Öğrenince “Kendilerince Bir Sebebi Varmış!” Diyeceksiniz
Blokzincir teknolojisi gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?
e-Devlet’te “kotasız” döneme girildi

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Japonya’daki depremde ölü sayısı arttı
Next Article Depremde 72 kişiye mezar olmuştu: İsias Otel davası yarın başlıyor!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TOKİ KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN? TOKİ sonuçları ne zaman açıklanacak?
Emlak Gazetesi
4 Aralık 2025
Türkiye sağanak yağışın etkisine girecek: Ege’den başlayarak yurdu saracak
Emlak Gazetesi
4 Aralık 2025
İSKİ açıkladı: 4 Aralık İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Emlak Dünyası
4 Aralık 2025
Gayrimenkul satışlarında tüm zamanların en yüksek seviyesi!
Ekonomi Haberleri
4 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?