Fikirtepe Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Mayıs ayında banka kredisi kullanımı 7 puan geriledi
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
4 saat önce
Sektörden
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
1 gün önce
Emlak Dünyası
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
1 gün önce
Emlak Dünyası
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
1 gün önce
Emlak Turizm
Kurban Bayramı öncesi iç turizmde alternatif rotalara yoğun ilgi
1 gün önce
Sektörden
Systemair, sürdürülebilir geleceğe çevreyi koruyan yeşil adımlarla ilerliyor
2 gün önce
Ekonomi Haberleri
Enflasyon verileri açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!
2 gün önce
Sektörden
İzocam, sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm üretim tesislerine yansıtıyor
2 gün önce
Emlak Haberleri
GYODER 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’ 17 Haziran’da düzenleniyor
2 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Mayıs ayında banka kredisi kullanımı 7 puan geriledi
Emlak Haberleri

Mayıs ayında banka kredisi kullanımı 7 puan geriledi

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 18 Haziran 2019 20:20
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Mayıs 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 56’sının bitmiş, yüzde 44’ünün bitmemiş konut projelerinden yapıldığı mayıs ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 7 puan gerilerken, senet kullanımı 6 puan arttı. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’inin yabancılara yapıldığı mayıs ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.16, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,27 oranında gerçekleşti.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Mart ayında yüzde 15 olan banka kredisi kullanım oranının, Nisan ayında yüzde 21’e yükseldikten sonra mayıs ayında yüzde 14’e gerilemesi; gayrimenkul sektörünün, yükselen konut kredisi faizlerinden doğrudan etkilendiğini gösteriyor. Faizlerin yüksek seviyede olması sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz oranlarının, tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak seviyeye çekilmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır. Senet kullanımının, banka kredisi oranlarından yüksek olmasında, kredi faizlerindeki artışın yanı sıra, proje geliştiricilerin sunduğu avantajlı ödeme seçeneklerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise mayıs ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,27 oranında artış gerçekleşti. Mayıs ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar yüzde 5 oranında olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konut tipi tercih edilmiştir. Mayıs ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde stoklarda adet bazında yüzde 1,73 oranında erime gözlenmiştir. Stok erime hızının 2012 Ekim ayından itibaren en düşük seviyede gerçekleştiği görülmektedir.”

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0,16

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16 geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,27 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 85 oranında nominal artış gerçekleşti.Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, mayıs ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,16 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0,21 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 021 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,06 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancılara satılan konutların yüzde 42’si 2+1

Mayıs ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 9) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 42 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımı 7 puan geriledi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, mayıs ayında peşinat kullanım oranı yüzde 45, banka kredisi kullanım oranı yüzde 14 ve senet kullanım oranı yüzde 41 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Nisan ayında peşinat kullanımı yüzde 44, senet kullanımı yüzde 35, banka kredisi kullanımı ise yüzde 21 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı yüzde 1,73

Yeni Konut Fiyat Endeksi, mayıs ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 1,73 oranında erime gözlendi. Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 56’sı bitmiş, yüzde 44’ü bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Gayrimenkul alacaklar bu oyuna dikkat
“Emlak İşletmelerinde Yetki Belgesi Hareketliliği!”
Şehir Hatları vapur ücretleri 5 kuruşa düşürüldü
Ayasofya Kararı Dünya Basınında
TürkAkım’dan Bulgaristan da gaz alacak
TAGGED:REIDINGYODERkrediREIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat EndeksiYeni Konut

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article İnşaat sektörünü ateşleyecek yeni fikirler ve inovatif teknolojiler Yapı Fuarı’nda
Next Article Erzincan’da 4,1 büyüklüğünde deprem
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
Emlak Haberleri
5 Haziran 2025
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
Sektörden
4 Haziran 2025
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler