By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: ‘Zam gelecek’ kaygısı satışları artırdı
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ekonomi Haberleri > ‘Zam gelecek’ kaygısı satışları artırdı
Ekonomi Haberleri

‘Zam gelecek’ kaygısı satışları artırdı

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 18 Temmuz 2023 14:58
Emlak Televizyonu
Share
2 Min. Okuma
SHARE

Toplumun geneline hâkim olan ‘fiyatlar daha da artacak’ endişesi ve ‘bugün alan kârlı çıkıyor’ anlayışının kırılamaması nedeniyle ‘paradan kaçış’ eğilimi rakamlara yansıdı. Tüketicilerin tasarruf yerine alışverişe yönelmesinin etkisiyle organize perakende hem adet satışlarında hem de ciroda en hareketli dönemlerinden birini yaşadı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı Haziran ayı anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anketi değerlendiren BMD Başkanı Sinan Öncel, organize perakende sektöründe Mart ayında başlayan canlılığın artarak devam ettiğini bildirdi. Tatil alışverişi ve kurban bayramının da etkisiyle Haziran’da hem adet satışlarında hem de ciroda önemli bir sıçrama yakaladıklarını vurgulayan Öncel, “Sektörümüz açısından isabetli bir analiz yapabilmek için cirodan çok mal veya hizmetteki adet satışlarını dikkate alıyoruz. Adet satışlarında son üç aydır yükselen bir grafik var. Haziran’dan Haziran’a baktığımızda ise üye markalarımızın yüzde 80’inin adet satışlarında artış görünüyor. Yıllık ölçekte ortalamada yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir adet artışından söz edebiliriz” dedi.

Tatil sezonunu başlamasının yanı sıra bayram alışverişinin de satışlara olumlu etkisi olduğunu belirten Öncel, “Ama bunlardan da öte toplumun genelinde fiyatların daha da artacağı yönünde bir endişe var. ‘Bugün alan kârlı çıkıyor’ anlayışının kırılamaması nedeniyle ‘paradan kaçış’ eğilimi sürüyor. İnsanlar tasarrufa yönelmektense mevcut ihtiyaçlarını ya da ileride ihtiyaç duyabileceklerini düşündükleri ürünleri almayı tercih ediyorlar. Bir anlamda tüketici kendi imkânları ölçüsünde stok ürün biriktiriyor. Enflasyonist ortamda peşin fiyatına bir yıla varan taksitli ödeme imkânı da alışverişin cazibesini artırıyor. Haziran’da yerli tüketiciye oranla yabancıların alışverişe katkısı yine beklentimizin altında kaldı. Ancak Temmuz’dan itibaren yabancıların da katkısıyla alışverişteki canlılığın artarak devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kısır döngü kırılmalı”

Öncel, mevcut tablonun ilk bakışta organize perakende açısından parlak gibi göründüğünü, ancak olayın bir kısır döngüye dönüşmesinin sektörü endişelendirdiğini vurguladı. Piyasada mevcut talep enflasyonuna dikkat çeken Öncel, “Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerde önemli artışlar oldu. Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla talep enflasyonunun yanı sıra maliyetlere bağlı fiyat artışları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağız. Bu kısır döngüyü bir şekilde kırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Topraktan villa dönemi başlıyor!
Şimşek: Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi mükemmeldi
Brezilya’da enflasyon 18 yılın zirvesinde
Konut Sektöründe Talep Artışı Sürüyor: Abdüssamet Bahadır, Piyasadaki Hareketliliği Değerlendirdi
Deprem tedirginliği arsaya ilgiyi artırdı

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Konut Fiyatları Mayısta Yıllık Yüzde 103,6 Arttı
Next Article Sosyal ve Ekonomik Destek yüzde 17,55 oranında artırıldı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?