By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Türkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör Raporu yayınlandı
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Türkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör Raporu yayınlandı
Sektörden

Türkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör Raporu yayınlandı

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 1 Eylül 2020 14:53
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ağustos 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyüme gösterdi. Covid-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar nedeniyle inşaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 24,1, mayıs ayında ise yüzde 26,8 düştü. Haziran ayında ise inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın haziran ayına göre yüzde 27 arttı. Haziran ayındaki üretim artışında içeride işlere dönüş ve işlerin yeniden başlamasıyla dış pazarların açılması etkili oldu.

2020 yılı haziran ayında 22 alt sektörün 21’inde üretim bir önceki yılın haziran ayına göre arttı. Üretim sadece inşaat camları sektöründe geriledi. Haziran ayında birçok alt sektörde üretim çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı. En yüksek üretim artışı yüzde 83,8 ile hazır beton alt sektöründe görüldü. Armatür musluk vana ve valfler sektöründe üretim yüzde 63,9, çimentoda yüzde 61 ve kilitler ile donanım eşyalarında yüzde 53,3 seviyesinde oldu. İnşaat boya ve verniklerinde üretim yüzde 49,3 yükseldi.

Haziran ayındaki yüksek üretim artışı ile 2020 yılı ocak-haziran döneminde inşaat malzemesi sanayi üretimi artışı yüzde 0,1 olarak gerçekleşti. 22 alt sektörden 10’unda üretim geçen yılın ocak-haziran dönemine göre arttı. 12 ürünün üretimi ise geçen yılın ocak-haziran döneminin altında kaldı.

İhracat haziran ayında yüzde 28 arttı

İnşaat malzemeleri ihracatı haziran ayında önemli ölçüde arttı. 2020 yılının haziran ayında inşaat malzemesi ihracatı geçen yılın haziran ayına göre yüzde 28 arttı ve 1,75 milyar dolara yükseldi. Haziran ayında aylık hızlı ihracat artışının bir nedeni de 2020 yılı haziran ayında geçen yılın haziran ayına göre daha çok çalışma günü bulunması oldu. Diğer yandan başta Avrupa pazarları olmak üzere dış pazarlarda işe dönüşlerin başlaması da ihracatı olumlu etkiledi. Pazarların toparlanması ile önümüzdeki aylarda ihracat artışının sürmesi bekleniyor.

İthalat haziran ayında yüzde 13,2 yükseldi

2020 yılı haziran ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artarak 542 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk çeyrek döneminde ithalatın artışına karşılık nisan-mayıs döneminde Covid-19 salgını etkileri ithalatta sert daralmaya yol açmıştı. Haziran ayında ise inşaat işlerine dönüş ile ithalat haziran ayında tekrar artış gösterdi. İthalatta artışın önümüzdeki aylarda sınırlı ölçüde devam etmesi bekleniyor.

İnşaat sektörü 2020 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 2,7 daraldı

İnşaat sektörü 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,7 küçüldü. Covid-19’un olumsuz etkisi inşaat sektörü üzerinde daha sınırlı etki yarattı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 11,7 daralma nedeniyle de önemli bir baz etkisi oluştu. 2020 yılının ikinci çeyreğindeki küçülme ile inşaat sektörü 8 çeyrek üst üste küçüldü. İnşaat sektöründe Covid-19’un yanı sıra küçülmeye yol açan kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar da devam etti.

İnşaat harcamaları 2020 yılı ikinci çeyrekte yüzde 9 azaldı

2020 yılının ikinci çeyreğinde inşaat harcamaları cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9 azaldı ve 123,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde inşaat faaliyetlerinin Covid-19 nedeniyle sınırlanması inşaat harcamalarında daralmaya yol açtı.

İnşaat sektöründe daralma ekonomik küçülmenin altında kaldı

İnşaat sektörü ile ekonominin genelinde yaşanan büyüme arasındaki pozitif ilişki son 7 çeyrekte önemli ölçüde bozuldu. 2018 yılında ekonomi yüzde 3 büyürken inşaat sektörü yüzde 1,9 küçülmüştü. 2019 yılında ise ekonomi yüzde 0,9 büyürken inşaat sektörü yüzde 8,6 daralmıştı. 2020 yılının ilk çeyrek döneminde de ekonomi yüzde 4,5 büyüdü ancak inşaat sektörü yüzde 1,5 küçüldü. 2020 yılının ikinci çeyrek döneminde ise bu kez ekonomi yüzde 9,9 daralırken inşaat sektöründe küçülme yüzde 2,7 olarak gerçekleşti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde “İşte Daha Fazla Kadın ve Eşitlik” tartışıldı
Bu konağı 20 yılda milyonlarca kişi ziyaret etti
Marmara Denizi’nde 3.0 büyüklüğünde deprem!
Doğal gaz endişesi, AB ve ABD’yi harekete geçirdi
İDO ve BUDO’dan sefer iptalleri
TAGGED:Türkiye İMSADTürkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör RaporuTürkiye İMSAD Ağustos 2020

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Ankara Çubuk Millet Bahçesi’nin ihalesi yapıldı
Next Article Gündemdeki ada Meis
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?