RAMS Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Sürdürülebilir tarımda alternatif teknik: Permakültür
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Gazetesi > Sürdürülebilir tarımda alternatif teknik: Permakültür
Emlak Gazetesi

Sürdürülebilir tarımda alternatif teknik: Permakültür

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 30 Aralık 2022 10:40
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Dünya nüfusunun hızlı artışıyla beraber daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulurken, tarım arazilerinin yerleşim yeri olarak kullanılması da birtakım sorunları beraberinde getirirken, üreticiler ise daha düşük maliyetle daha fazla tarımsal ürün elde etmek için çeşitli yollar araştırıyor. Üreticilerin düşük maliyet arayışı, konvansiyonel tarımda ilaç ve kimyasal kullanımına ortam hazırlıyor olsa da organik tarım ve permakültürün ise konvansiyonel tarıma alternatif olabileceği ifade ediliyor.

Üründe sağlık değerinin yüksekliğini ön planda tutan bir uygulama

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ruhsar Yılmaz, organik tarımı; çevreyle dost, insan hayvan ve bitki refahını esas alan, üretimde yapay kimyasalların kullanılmadığı, tüm üretim aşamalarının belirlenen kurallara göre yapılıp yapılmadığının kontrol edildiği ve sertifikalandırıldığı bir tarım olarak tanımlıyor. Prof. Dr. Yılmaz ayrıca, organik tarımın yapay kimyasal girdiler yerine doğal sistem içindeki mekanizmalardan yararlanarak kabul edilebilir düzeyde bir üretimi ve üretimde verim yüksekliği yerine ürünün sağlık değerinin yüksekliğini ön planda tutan bir uygulama olduğu bilgisini de paylaşıyor.

Türkiye’nin organik tarımda üretim kapasitesi bakımından dünyada 18’inci sırada olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Yılmaz, dünyadaki organik tarım alanının ise 37 milyon hektar civarında olduğunu belirterek, “En fazla alan, sırasıyla Okyanusya, Avrupa, Güney Amerika, Asya’dadır. Türkiye topraklarının yüzde 1,4’ü organik tarıma ayrılmıştır” diyor.

Türkiye avantajlı konumda yer alıyor

Organik tarıma uygun alan ve biyoçeşitlilik zenginliğinin Türkiye açısından bir avantaj olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yılmaz, organik tarım ile kişinin tükettiği ürünün çevre dostu olması nedeniyle manevi haz duygusu beslediğine de vurgu yapıyor.

Tarım ilaçlarının kullanılmadığı ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya katkısı bulunan permakültürün, alternatif tarım yöntemlerinden biri olduğuna değinen Permatürk Yönetim Kurulu Başkanı Taner Aksel ise permakültür kavramının çok eski topluluklardan bu yana var olduğunu belirterek, “Aslında isminden de anlaşılabilir. ‘Permaculture’dan geliyor, permanent kalıcı veya sürdürülebilir, culture da insanlık kültürü ve tarım sistemi anlamında” diyor.

Toprağın, bakteriler, mantarlar, nematotlar, afidler gibi türlü böceklerin de yer almış olduğu canlı bir mikroorganizma olmasından kaynaklı, dünyadaki en karmaşık sistemlerden biri olduğunu söyleyen Aksel, “Permakültür kullandığımız kaynakları sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilmek, yok ettiğimizden ve tükettiğimizden daha fazla üretebilmek için var. O nedenle aslında doğadaki süreçleri, ekosistem işleyişlerini anlayarak onlarla birlikte tüm hayata daha bolluk ve bereket oluşturacak şekilde çözümler sunuyor” ifadesini kullanıyor.

Aksel, son 30-40 yıl içerisinde gerek Türkiye’de gerekse dünyada canlı üst toprağın üçte birinden fazlasının kaybedildiğini, bu nedenle yereldeki ekosistem işleyişlerinin canlandırılması gerektiğini kaydediyor. Aksel ayrıca, insanlara da fayda sağlayacak, kuraklığa dayanıklı, fazla su ihtiyacı olmayan ve yerel endemik türleri kullanarak toprağın içerisinde organik madde miktarını artırıp toprağı canlandıracak kişiselleştirilmiş çözümler üretilmesi gerektiğine de vurgu yapıyor. Doğanın, insan faaliyetlerinden etkilendiğini belirterek değişimin hızına dikkat çeken Aksel, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bir an önce bunun fark edilip, insanlığın doğaya karşı olduğu değil, doğayı yok ettiği değil, doğayla birlikte olduğu bir yaşam anlayışının kotarılabilmesi gerekiyor.”

You Might Also Like

Prefabrik ev satışları yüzde 300 arttı!
WMO’dan yüksek sıcaklık uyarısı
Bolu’da kar nedeniyle eğitime bir gün ara
“Deprem bölgesinde sigortalı hasar 100 milyar TL civarında”
Zonguldak-İstanbul yolu heyelan nedeniyle kapandı

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Plastik poşet uygulaması, 550 bin ton plastik atık oluşumunu engelledi
Next Article Evde yılbaşını kutlamanın maliyeti arttı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Gaziantep’ten Türkiye’ye Örnek Şehircilik Hamlesi: 4. Su Kaynağı, Metro Ve 14 Bin Konut Hedefi Açıklandı
Emlak Gazetesi
29 Nisan 2026
Emlakjet ve Endeksa’nın CFO’su Tansel Sözer Oldu
Emlak Haberleri
29 Nisan 2026
Halkidiki’de Ege Yapı ayrıcalığı ve yatırım fırsatları
Emlak Haberleri
29 Nisan 2026
İlk evim konut kampanyası ne zaman başlıyor? İlk evim kredisi başvurular ne zaman?
Emlak Haberleri
29 Nisan 2026
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?