By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Serbest bölgelerde elektrik üretimi ‘can suyu’ olacak
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Gazetesi > Serbest bölgelerde elektrik üretimi ‘can suyu’ olacak
Emlak Gazetesi

Serbest bölgelerde elektrik üretimi ‘can suyu’ olacak

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 8 Ağustos 2023 10:30
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin kendi tüketimleri için elektrik üretmelerine imkân tanınmasına ilişkin karar olumlu karşılandı. Buna göre elektrik piyasasına ilişkin mevzuat kapsamında serbest bölgelerde Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüş verilmesi kaydıyla, sadece kendi ihtiyacını karşılamak üzere, elektrik üretim faaliyetinde bulunmak isteyen tüzel kişilere ön lisans veya üretim lisansı verilecek. Üretim lisanslarına konu tesislerde ihtiyaç üzerinde elektrik üretilmesi durumunda ise bu elektrik hiçbir şekilde satışa konu edilmeyecek.

“Temiz enerji kurulumunda artış yaşanacak”

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, temiz enerji sektöründeki yatırımların maliyetinin yüksekliğine dikkati çekti. Dilek, “EPDK’nin özellikle serbest bölgede faaliyet gösteren yatırımcıları dikkate alarak hazırladığı bu düzenleme, sektörü hareketlendireceği gibi bu alanda yatırım yapmak isteyen firmalara da ciddi katkı sağlayacak” dedi.

Dilek, söz konusu kararla serbest bölgelerde temiz enerji kurulumlarının artacağını ve bunun sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, “Fabrikalar, öz kaynaklarını ham madde bulmak için kullanıyor ve krediye ulaşmakta zorlanıyor.

Bu durum sektörü biraz yavaşlatmıştı. Güneşli gün sayımız o kadar fazla ki şu anda klimalar tam gaz çalışıyor. Güneş enerjisi santrallerinin en çok elektrik üretimi yaptığı saatler aynı zamanda en fazla tüketim yaptığımız saatler. EPDK’nin, söz konusu bölgelerde öz tüketim amaçlı elektrik üretim tesislerine lisans verecek olması kararına son derece olumlu bakıyoruz” diye konuştu.

“Dağıtım sistemindeki yük hafifleyecek”

İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, OSB’lerin ardından serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin öz tüketimlerini destekleyecek enerji üretmelerinin önemine dikkat çekti. Sevimli,, “Ticaret Bakanlığı’mızın bu kararını mutlulukla karşılıyoruz. Finansal gücü ve imkânı olan her şirketin ve her kişinin, kendi tükettiği enerjisini üretmesine imkân tanınmasının, ülkemizin enerjide ithal kaynaklara bağımlığını azaltmada kritik önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

Lisanssız enerji üretiminin önünün daha fazla açılması ile şebeke üzerindeki dağıtım yükünün hafifleyerek daha çok lisanslı santralin sistem bağlantı noktasına dâhil olabileceğine işaret eden Sevimli, “Ülkemiz son on beş yılda yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarında kaydettiği ivme ile tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Güneş enerjisinde geçtiğimiz Haziran ayında 10 bin Megavat psikolojik sınırını geçtik. Bu başarımızı alkışlamakla birlikte, daha alınacak çok yolumuzun olduğunu belirtmek istiyoruz. Güneşlenme oranı bizden yüzde 60 daha az Almanya’nın, güneş enerjisi kurulu gücünün bizden yedi kat fazla olması üzerinde düşünmemiz gereken bir gerçektir.”

Burdur’da 3.9 büyüklüğünde deprem
Asbest 11 ilde toprağa sızdı, bölgenin geleceği tehdit altında
Aydın’da orman yangını
Arap ülkelerinden deprem bölgesine yardım seferberliği
Türkiye’de Konut Satışlarında İvme Kazanıldı, Uygun Fiyatlı Konutlar Öne Çıkıyor!

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article İnşaat seramikleri ihracatın zirvesinde
Next Article Siemens’e rüzgâr türbini maliyeti: 2.4 milyar dolar
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?