By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Miras paylaşımı davasında buna dikkat!
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Gayrimenkul Rehberi > Miras paylaşımı davasında buna dikkat!
Gayrimenkul Rehberi

Miras paylaşımı davasında buna dikkat!

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 23 Şubat 2022 14:33
Emlak Televizyonu
Share
2 Min. Okuma
SHARE

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını yazdı. Tamer Heper’e bir okuyucusu, “Bir yerde iki kişi 10 daireli bina yapmış, daireleri satışa çıkarmışlar. Ortaklar beşer daireye sahip olarak hareket etmiş. Ortaklardan biri tüm daireleri satmış. Diğer ortağın sahip olduğu beş daireden birini benim babam satın aldı. Binada iskan yok, tapu hisseli. Ortaklardan biri vefat etti ve mirasçılar paylaşım davası açtı. Biri de satış talep ediyor. Durumumuz ne olur?” sorusunu yöneltti. 

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

İşte Tamer Heper’in yanıtı…

*****

Okuyucum her ne kadar babasının bir daire satın aldığını söylemekteyse de hukuken bir daireye sahip değil. Binada 10 daire varsa ve her biri satılsaydı 10 ortaklı bir binadan söz edecektik. Yani 10 kişi de binanın tamamına sahip ve her daire 10 kişinin ortak malı olacak. Bugün kaç kat maliki varsa işte binanın o kadar maliki vardır ve bunlar her dairenin de malikidir. Ancak işin ideali, binada kat mülkiyetinin kurulması ve herkesin bir daireye sahip olmasıdır. Bunun için birinci şart binaya iskan izninin alınabilmesidir. İskan izninin alınmaması durumunda kat mülkiyetine geçme imkanı yoktur. İskan izninin alınabilmesi için de binanın tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmiş olması şarttır. İşte okuyucum bu hususa dikkat edecek.

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

*****

Ortaklardan biri paylaşım davası açmış. Burada bakılacak husus, ortaklığın giderilmesi talebinin bulunup bulunmadığıdır. Dava bu taleple açılmışsa bu davaya bakılırken binaya iskan izni alınıp alınamayacağına bakılacaktır. İskan izni alınabiliyorsa alınacak, yönetim planı yapılacak ve kat mülkiyeti tesis edilecektir. Peki iskan izni aranmayan, kat irtifakı kurulması talep olunabilir mi? Hayır, hakim kararı ile kat irtifakı kurulamaz. Ayrıca inşası tamamlanmış binalarda kat irtifakı kurulmaz, şartları varsa kat mülkiyeti kurulur. Şayet kat mülkiyeti kurulması için gerekli şartlar yoksa açılan bu davada binanın satılarak parasının ortaklar arasında paylaştırılması yoluna gidilir.

Nikahsız eş ve evlilik dışı doğan çocuklar mirastan pay alabilir mi?
İskân Belgesi Nasıl Alınır?
Kapora ve Emlak Komisyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ülke Bayrakları ve Anlamları
Gayrimenkul (Taşınmaz) Davasında Avukat tutmak zorunlu mu?

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article TOKİ’den 8 bin 334 yeni konut geliyor!
Next Article Ankara Gölbaşı’nda 37.8 milyon TL’ye icradan satılık 2 arsa!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
Zeray GYO’nun halka arz başvurusu onaylandı
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
XVI. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi
Ekonomi Haberleri
5 Aralık 2025
8. Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 9 Aralık’ta
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?