Fikirtepe Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Mesafeli sözleşmeler ile tüketici 120 TL ödemekten kurtuldu
Share
Kayıt olmak
5
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
1 gün önce
Sektörden
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
2 gün önce
Emlak Dünyası
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
2 gün önce
Emlak Dünyası
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
2 gün önce
Emlak Turizm
Kurban Bayramı öncesi iç turizmde alternatif rotalara yoğun ilgi
2 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Mesafeli sözleşmeler ile tüketici 120 TL ödemekten kurtuldu
Emlak Haberleri

Mesafeli sözleşmeler ile tüketici 120 TL ödemekten kurtuldu

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 1 Eylül 2020 09:56
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

2013 yılından beri ev kullanıcıları elektrik tedarikçilerini değiştirebiliyor. Ancak ıslak imza ve evrak zorunluluğu nedeniyle bu süreç hem zahmetli hem de maliyetli oluyordu. Serbest tüketici limitlerinin düşmesi ile birlikte 25 milyona yakın tüketici elektrik tedarikçisini değiştirebilir hale geldi. Özellikle de elektrik işlemlerinde sosyal mesafenin öneminin arttığı bugünlerde dijital kanallardan yararlanmanın artması ile birlikte tüketiciler için çok farklı fırsatlar oluştu.

Elektrik faturaları yıllardır çaresiz bir masraf olarak tüketicilerin hayatında yer alıyor, ancak tüketiciler artık eskiden olduğu gibi devletin belirlediği fiyatlardan elektrik kullanmak zorunda değil, zira artık 25 milyona yakın sayıdaki tüketici, cep telefonu operatörü değiştirir gibi elektrik tedarikçisi değiştirip daha ucuz fiyatlarda elektrik kullanabiliyor.

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com’un verilerine göre, serbest tüketici uygulamasına geçişte yaşanan problemlerin başında zorunlu tutulan ıslak imzalı sözleşmeler geliyordu. Sözleşmelerin ıslak imza sürecinin uzun sürmesi ve evrak bürokrasisi, tüketicinin elektrik tedarikçisi değiştirme işleminden vazgeçmesine ve potansiyel tasarrufları kaybetmesine neden oluyordu.

EPDK, dijitalleşmenin önünü açtı, tüketici 120 TL ödemekten kurtuldu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı mevzuat güncellemesiyle birlikte mesafeli satış sözleşmeleri ile internet üzerinden veya çağrı merkezlerinden elektrik tedarikçisi değiştirmek mümkün hale geldi. Böylece elektrik piyasalarında dijital kanallardan yararlanmanın önü açılırken, evrak bürokrasisinin kaldırılmasıyla daha önce başvuru başına 120 TL’ye varan ve kargo şirketlerine ödenen evrak takip maliyetlerin önüne geçildi. Bu hamleyle çok daha fazla sayıda tüketici kolayca elektrik tedarikçisini değiştirebilecek ve özelleştirmedeki esas hedef olan rekabetin oluşması ile birlikte tüketicilerin çok daha kaliteli elektrik hizmetine çok daha ucuz fiyatlardan ulaşabilecek.

Tüm dünyada tüketiciler dijital kanallardan tasarruf ediyor

Elektrik piyasasının serbest olduğu ülkelerde tüketicilerin tedarikçi değişikliklerinde uzaktan satış kanallarını tercih etmesi ve uzaktan kanallarla yapılan tedarikçi değişikliklerinde tasarrufun ıslak imzalı sözleşmelere göre 3-4 kat daha fazla olması dikkat çekiyor. Örneğin İngiltere’de elektrik tedarikçisini değiştiren 6 milyonun üzerindeki tüketicilerin yüzde 88’i bu hakkını uzaktan satış kanalları ile kullandı. Elektrik tedarikçisi değişikliğinin oldukça yaygın olduğu Portekiz, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde tüketicilerin tamamına yakını elektrik tedarikçisini değiştirirken, önemli bir çoğunluk bu işlemini online kanallarla yaptı.

Uzaktan kanallar tüketiciler için çok daha verimli

Elektrik piyasasında dijital kanalların kullanımın önünün açılmasıyla birlikte Avrupa örneklerinde yaşanan tüketici lehine gelişmenin çok büyük bir hızla Türk tüketicisi tarafından da hissedilmesi bekleniyor. Zira artık tüketiciler online tarifelere uzaktan satış kanalları ile geçiş yaparken, abonelik yönetimi, faturalandırma ve ödeme gibi işlemleri de tamamen online olarak halledebiliyor. Şimdilik sadece iş yerlerinin faydalanabildiği bu haktan Ekim ayından itibaren ev tüketicilerinin de faydalanması bekleniyor, asıl rekabet de bu tarihten sonra başlayacak.

Tedarikçi değiştiren tüketici sayısı 7 kat, tasarruf 5 kat artacak

encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, mesafeli satış sözleşmeleri kullanarak tedarikçi değişimi ile ilgili olarak “Sadece sözleşmelerin ıslak imza zorunluluğunun bulunması tüketicilerin yüzde 85’inin tedarikçisini değiştirememesine neden oluyordu. Ayrıca bölgelerinde güçlü tedarikçiler rekabetin gelişmesine engel oluyor ve tüketicileri yanlış yönlendirerek yüzde 20 civarında tasarruf edilebilecekken tüketicilerin yüzde 3-4 civarında bir indirime razı gelmesine neden oluyordu. Tüm bunlara rağmen 5 milyona yakın tüketici elektrik tedarikçisini değiştirmişti. Artık uzaktan kanalların piyasanın bir parçası olması ile birlikte serbest piyasadan faydalanan tüketici sayısının artmasının yanında tedarikçiler arasında da eşit rekabet koşulları oluşacak ve yine rekabetin esas kazananı tüketici olacak. Orta vadede 15-20 milyon tüketici elektrik tedarikçisini değiştirmiş olacak. Ayrıca 2021 yılına kadar 8 milyon kullanıcının elektrik tedarikçisini mesafeli sözleşmelerle değiştirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakanlıktan otel uyarısı! Sosyal medya, mesaj ve maillere dikkat
İnsay Yapı YKB Çulhalık: “Kiralar dengelenebilir ama asıl mesele ev sahipliği oranının düşüklüğü.”
Konutta destek paketlerinin sektörü canlandırması ve arzı artırması bekleniyor
Meteoroloji’den yoğun kar yağışı uyarısı! İstanbul’da 15 santimi bulacak…
Yeni Levent’te ilk etap teslimi yakında, ikinci etap kaçırılmaz fırsatla satışta!
TAGGED:Elektrik

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Gayrimenkul Satış Sektöründe Milat!
Next Article Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: Salgında kontrolü kaybediyor gibi duruyoruz
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
Emlak Haberleri
5 Haziran 2025
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
Sektörden
4 Haziran 2025
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler