By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkardı
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ekonomi Haberleri > Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkardı
Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkardı

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 24 Aralık 2020 14:22
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

2020’ye %12 faizle başlayan TCMB, Ocak ayında 75 bp ve Şubat ayında 50 bp faiz indirimi yaptı. Mart ayında ise pandemi nedeniyle PPK tarihinden önce 100 bp faiz indirdi. Ardından Nisan ayında 100 ve Mayıs 50 bp faiz indirimi yaparak yılın ilk yarısında faizi %8,25’e düşürdü. Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında faizi sabit tutan kurul, Eylül ayında hem kur hem enflasyon hem de cari açıkta yükseliş yalanması nedeniyle 200 bp faiz artışı yaparak politika faizini %10,25’e yükseltti. Ekim ayında ise göstergelerdeki bozulmaya karşın merkez, politika faizini sabit tutarak GLP bandını 300 bp açtı.

Ağustos ayında hızlanan kur, Eylül’de de yükselişini sürdürürken Ekim ayında merkezin geri planda durması ile rekor ataklarını hızlandırdı. Kasım ayının ilk haftasında ise 8,58’e kadar çıkan kur sonrası başkan değişimi yapıldı. Yeni başkan Ağbal dönemindeki ilk toplantı olan 19 Kasım’da ise kurul politika faizini 475 bp artırarak %15’e çıkardı. Aralık ayı başında yapılan 2021 para ve kur politikası sunumunda enflasyonu düşürmek bununla paralel kur ve cari açıktaki yükselişi de dizginlemek için sıkı duruşun korunacağını açıklayan Ağbal’ın ifadeleri bugünkü yılın son PPK toplantısında faiz artışı yapılacağı beklentisini de kuvvetlendirdi. Kasım’da %14’ü aşan enflasyonun Aralık’ta da yüksek kalacağı ve yılın ilk çeyreğinde de yüksek seyrin devam edeceği beklentisi nedeniyle merkezin faiz artırımı yapması gerekiyordu. Piyasa beklentilerine paralel bugün 200 bp faiz artışı yapan TCMB, 2020’yi %17 faiz ile tamamladı.

PPK öncesi 7,6070 seviyesinde işlem gören USD/TRY kuru karar sonrası ilk tepki olarak7,5560’a geriledi.

Karar metni:

“Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir.

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır.

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.”

 

Ekonomi ve siyaset gündemi – 22 Mart 2024
Ucuz konut için ’yerli’ çözüm
Resmi Gazete’de bugün (22.04.2024)
MÜSİAD SAMEKS aralıkta 52,2 puana yükseldi
​Konutta adım adım 1 milyon hedefine
TAGGED:Merkez BankasıMerkez Bankası Faiz Oranları

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Bayram AKÇA’nın Acı Günü
Next Article Müteahhitlerin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
Zeray GYO’nun halka arz başvurusu onaylandı
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
XVI. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi
Ekonomi Haberleri
5 Aralık 2025
8. Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 9 Aralık’ta
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?