By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Marmara depreminin tüm senaryoları TÜBİTAK’ta ele alınacak
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Gazetesi > Marmara depreminin tüm senaryoları TÜBİTAK’ta ele alınacak
Emlak Gazetesi

Marmara depreminin tüm senaryoları TÜBİTAK’ta ele alınacak

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 28 Mart 2023 16:20
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, düzenlediği basın toplantısında, deprem sonrası açılan ‘TÜBİTAK Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ kapsamında desteklenen 124 proje ile ‘1001 Deprem Özel Çağrısı’ kapsamında desteklenen 79 projenin, 30 Mart’ta düzenlenecek Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı’nda tanıtılacağını söyledi.

Mandal, yaşanan deprem afetinin boyutuna bakıldığında konuyu tek başlık üzerinden ele almanın mümkün olmayacağını vurgulayarak, “Konunun karmaşıklığı, konunun ülke boyutundaki önemi ve ülkemizdeki canlı aktif fay hatlarının olmuş olmasının buna bakış noktamızı çok daha farklı kılması gerekiyor. Türkiye’deki canlı fay hatlarının belirlenmiş olmasının arkasındaki geliştirilen teknolojilerde TÜBİTAK’ın verdiği destekler önemli. İzmir depremi sonrası deprem özel çağrısı açmıştık, 79 proje deprem odağında desteklenmişti” dedi.

‘600 BİLİM İNSANI DEPREMİ TÜM BOYUTLARIYLA İNCELEDİ’

Mandal, 6 Şubat depremlerinin ardından kurum olarak yeni bir süreç başlatıldığını kaydederek, “Bu anlamda sahada bilimsel ve teknolojik veri toplama ve analiz odaklı çalışma yapmak isteyen bilim insanlarını göreve davet ettik. Bu kapmada da 600 bilim insanımız sahaya gidip, depremi tüm boyutlarıyla birlikte inceledi. Bunun içinde yer bilimleri, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, arkeoloji, enkazın toplanması, bunun lojistiği, sağlık, içilen sular, afetten etkilenen değişik kimliklerdeki vatandaşların bu süreçten nasıl etkilendiği tüm boyutları ile birlikte çalışmanın içinde yer aldı. 124 proje 24 saat içinde desteklendi, bunların çoğu da saha çalışması. 60’ın üzerinde farklı kurumumuz ve bunların tümünün elde ettiği veriler, gözlemler, geleceğe yönelik tümü bilim temelli 30 Mart tarihinde gerçekleştireceğimiz sanal konferans ile 124 projemiz ve 2021 yılında İzmir depremi sonunda başlatılan 79 projenin tümü kamuoyu ile paylaşılacak. Kafamızda kalan tüm sorular bilim insanlarımız tarafından cevaplandırılacak” diye konuştu.

‘ÇALIŞMALAR, ULUSAL RİSK KALKANI PROGRAMINA GİRDİ SAĞLAYACAK’

Mandal, bilim insanlarının topladığı verilerin gelecekte de aktif kullanılabileceğini belirterek, “Çadır kentlerde, konteyner kentlerdeki vatandaşlarımızın buna uyumu; bunların tümü konunun uzmanlar tarafından ayrıntılı şekilde paylaşılacak. Yaşanan sel felaketleri ile yaşamın daha güç olarak devam ediyor olması, sanayinin ayağa kalkması noktası, bunların hepsi toplantıda konuşulacak. Geçici bile olsa orada bir göç var, o kişilerin geri dönmesi hangi teşvikler ile olabilir, konuya bu boyutlar ile bakılmalı; bu çalışmalar devam ediyor sahada. Benim de danışman olarak içinde yer aldığım Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Programı’na buradaki çalışmalar girdi sağlayacak. Dünya için de kalıcı veri oluşturması için AFAD ile birlikte oluşturduğumuz veri tabanı var, bu çalışmalar hem yazılı hem de görsellere AFAD’daki bu veri tabanına dahil ediliyor, bu tüm dünyaya açık” ifadelerini kullandı.

‘MARMARA DEPREMİ SENARYOLARI DA KONUŞULACAK’

Mandal, konferansta Türkiye’nin fay hatlarının da konuşulacağını vurgulayarak, “Bu çalışmalardan biri de Türkiye’nin bir fay hattı var, bunun güncellenmesi gerekiyor mu; evet güncellenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda da Maden Tetkik ve Arama (MTA), AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile bir çalışma başlatıldı. Bunu da çok kıymetli buluyoruz. Her deprem sonrası konuşulan bu fay hatlarının hangileri canlı, gerçekten bunlar doğru yerlerde mi, Marmara depremine ön hazırlık yapılması için de fay hatlarının güncellenmesi de konuşulacak. Marmara depremine ilişkin bütün senaryolar ve etkilenmenin en aza indirilmesi için alınacak önlemler de konuşulacak. Marmara depremine yönelik yapılan çalışmalarının da paylaşılacağı bir konferans olacak” dedi. 

Enflasyon sepeti değişti
Meteoroloji’den 14 il için sarı kodlu uyarı (30 Nisan 2024 hava durumu raporu)
Nijerya’da şiddetli fırtına ve sel uyarısı yapıldı
Meteoroloji il il uyardı: Sağanak yağış geliyor
Yenileme merkezi sayısı 18’e ulaştı

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article TÜBİTAK, desteklediği deprem projelerini açıklıyor
Next Article Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 100 bin megavatın üzerinde
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

KONUTDER: Faizler düşecek, kredili satışlar artacak
Emlak Haberleri
8 Ekim 2025
11 bin 500 konuta ‘bina tamamlama sigortası’ yapıldı
Emlak Haberleri
8 Ekim 2025
Metro İstanbul’dan valizle yolculuk açıklaması: Ek ücret alınıyor
Ekonomi Haberleri
8 Ekim 2025
Şener Üşümezsoy’dan kritik Marmara depremi açıklaması! 7.8’lik beklenti gerçekçi mi?
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler