By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Konut kredisi kullanımı eylülde gerilemeye devam etti
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ekonomi Haberleri > Konut kredisi kullanımı eylülde gerilemeye devam etti
Ekonomi Haberleri

Konut kredisi kullanımı eylülde gerilemeye devam etti

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 15 Ekim 2020 11:09
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
Konut
SHARE

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Eylül 2020 sonuçları açıklandı. Endekse göre eylül ayında fiyatlar, bir önceki aya göre %0.35, geçen yılın aynı dönemine göre ise %8.19 oranında arttı. Konut alımında banka kredisi kullanımının yaklaşık 10 puan düşerek 26.35 oranına gerilediği eylül ayında, markalı konutlardaki stok erime hızı da %1,67 azalarak %7.77 seviyesinde gerçekleşti.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Eylül 2020 sonuçları hakkında şunları söyledi: “Eylül ayında bir önceki aya göre %0.35, geçen yılın aynı dönemine göre ise %8.19 oranında artış gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, ağustos ayına göre eylül ayında banka kredisi kullanım oranı %26.35 seviyesine gerilerken, peşinat kullanım oranı %48.17 düzeyine ulaştı. Markalı konut projeleri kapsamında yabancı yatırımcılara yapılan satışların oranı Eylül ayında %7.49 seviyesinde gerçekleşti ve bu satışlarda %36.03’lük tercih oranı ile 2+1 özellikteki konutlar öne çıktı. Stok erime hızı ise eylül ayında da düşüş göstererek %7.77 olarak ölçümlendi.”

Yeni konutlarda fiyat artışı %0.35

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; eylül ayında, bir önceki aya göre %0.35, geçen yılın aynı dönemine göre %8.19 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %102 oranında nominal artış gerçekleşti.

1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, eylül ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.85, 2+1 konut tipinde %0.21, 3+1 konut tipinde %0.15 ve 4+1 konut tipinde %0.36 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancıya satış oranı %7.49

Eylül ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %7.49’luk (son 6 aylık ortalama %6) kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlendi. Bu satışlarda %36.03 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Ağustostan sonra eylülde de banka kredisi kullanımı azaldı

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, eylül ayında peşinat kullanım oranı %48.17, banka kredisi kullanım oranı %26.35 ve senet kullanım oranı %25.48 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında peşinat kullanımı %43.65, banka kredisi kullanımı %36.23, senet kullanımı %20.12 olarak gerçekleşmişti.

Stok erime hızı: %7.77

Eylül ayında markalı konutlardaki stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazında %7.77 oranında erime gözlendi. Ağustos ayında stok erime hızı %9.44 oranında gerçekleşmişti.

Satışların %44.50’si bitmiş konut stoklarından

Eylül ayında satışı gerçekleştirilen markalı konutların %44.50’si bitmiş konut stoklarından, %55.50’si bitmemiş konut stoklarından oluştu. Ağustos ayında ise satışların %53.07’si bitmiş, %46.93’ü bitmemiş konut stoklarından oluşmuştu.

‘Uçuşlarımız ücretsiz olmaya devam edecek’
Tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabulucuğa istisna
Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar
ABD’de konut başlangıçları Haziran’da yüzde 17.3 arttı
Kredi ertelemesi nasıl yapılır?
TAGGED:REIDINGYODER

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article İnşaat malzemeleri sektörü ikinci çeyrekteki daralmayı atlattı
Next Article Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez imzayı memleketi için attı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?