By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Kandilli Müdürü Özener: Olası Marmara depreminin 7’nin üzerinde olması bekleniyor
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Ekonomi Haberleri
Kiralık konutlarda yeni furya: Yüzde 40’a çıkabilir
14 saat önce
Emlak Haberleri
Kalyon İnşaat, Zengezur Koridoru’nun demiryolu ayağını hayata geçiriyor
14 saat önce
Emlak Haberleri
TOKİ, 81 ilde modern sığınak projesi başlatıyor
14 saat önce
Emlak Gazetesi
Türkiye, emlak vergisinde Avrupa’da 21 ülkeyi geride bıraktı!
16 saat önce
Emlak Gazetesi
Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü yüzde 61.8 arttı..
16 saat önce
Emlak Gazetesi
Konut kredi faizleri 56 baz puan azaldı..
16 saat önce
Emlak Gazetesi
Dünyanın en iyi 50 inşaat şirketi arasına Türkiye’den tek bir firma girdi..
16 saat önce
Emlak Haberleri
Yatırım Rotalarında İstanbul ve Antalya Gerilerken Ankara, Muğla ve Sakarya Öne Çıkıyor
19 saat önce
Emlak Haberleri
Mavi Arya’da Ayrıcalıklı Yaşamın En Güzel Zamanı
2 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Kandilli Müdürü Özener: Olası Marmara depreminin 7’nin üzerinde olması bekleniyor
Sektörden

Kandilli Müdürü Özener: Olası Marmara depreminin 7’nin üzerinde olması bekleniyor

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 17 Ağustos 2021 11:49
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 22. yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

0.2 büyüklüğündeki depremleri bile tespit edebildiklerini söyleyen Prof. Dr. Haluk Özener, “1999 depremi sırasında bizim sadece 30 tane deprem izleme istasyonumuz vardı. Dolayısıyla depremi belli bir büyüklüğe kadar tespit edebiliyorduk. 1999 depremi sonrası gerçekleşen projelerle bugün Türkiye’yi 476 farklı sensörle 7 gün 24 saat takip edebiliyoruz. Aynı zamanda Marmara bölgesinin deniz tabanına yerleştirmiş olduğumuz sismik istasyonlarla 0.2 büyüklüğündeki depremleri dahi tespit edebiliyoruz. Aynı zamanda GPS gözlem istasyonlarımız var. O istasyonlarla yer kabuğundaki hareketleri milimetre hassasiyetinde tespit ederek, hangi faylarda ne kadar enerji biriktiğini ve ne büyüklüğünde depremler olabileceğini ön görebiliyoruz” dedi.

Depremin ne zaman gerçekleşeceğini söyleme şanslarının olmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Özener, “Vatandaşların bizlerden beklentisi depremin nerede ve ne zaman olacağı yönünde oluyor. Ancak biz sadece biriken enerji kapsamında hangi bölgelerde ne büyüklükte deprem olabileceğini söyleyebiliyoruz. Zaman verme şansımız yok. Böyle bir teknoloji dünyanın hiçbir yerinde yok” diye konuştu.

“ANADOLU’DA BAZI BÖLGELER DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA”

Prof. Dr. Haluk Özener, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Diri fay haritasına baktığımızda Türkiye’de 550 civarında aktif fay bulunuyor. Bunlar tespit edilebilen faylar, bir de tespit edilemeyen faylar var. Dolasıyla Türkiye’nin birçok yeri deprem tehlikesi altında. Yani Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem olması sürpriz değil. Ancak kuzey Anadolu fayının 1939 Erzincan depreminden sonra depremlerin batıya doğru bir göçü var. Bu göçün Marmara Denizi’ne kadar geldiği tespit ediliyor. Bir de 1912 Şarköy Mürefte Depremi var. Dolayısıyla aradaki boşluğu bir Marmara Denizi boyunca yaklaşık 130 kilometrelik bir alanda sismik boşluk olarak değerlendirebiliyoruz. Erzincan Yedisu segmenti ve Doğu Anadolu’da bulunan belli bölgeleri uzun süredir deprem üretmiyor. Bu bölgelerin deprem tehlikesi altında diyebiliriz.”

“TÜRKİYE’NİN DEPREME YÜZDE YÜZ HAZIR OLAN BİR ÜLKE OLDUĞUNU SANMIYORUM”

Türkiye’de 7’nin üzerinde deprem üretebilecek fayların bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Haluk Özener, “Olası Marmara Depremi’nin 7’nin üzerinde olması bekleniyor. Burada önemli olan depreme ne kadar hazır olduğumuz. Bu noktada hem vatandaşa hem de karar vericilere önemli yollar düşüyor. Türkiye’nin depreme yüzde yüz hazır olan bir ülke olduğunu sanmıyorum. Ancak deprem olduğunda dünyanın en gelişmiş ülkesi de olsa can ve mal kayıpları olabiliyor. Aynı zamanda vatandaşlarımızda bilinç olarak bir eksiklik var. Çünkü kaderci bir milletiz. Hep ‘Allah korusun’ deriz ama Allah’ta insana bir akıl vermiş. Allah’ın vermiş olduğu bu aklı da kullanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“DEPREMİN HAVA OLAYLARIYLA BİR ALAKASI YOK”

Depremle ilgili doğru bilinen yanlışları sıralayan Prof. Dr. Haluk Özener, “Depremler genelde doğa olaylarına bağlanıyor. ‘Hava deprem havası, güneş tutulması ya da ay tutulması oldu deprem olacak’ gibi söyleyenler doğru değil. Yani doğa olayı oldu diye deprem olmuyor. Zaten depremler kendi kendine oluyor. Bir de ‘küçük küçük depremler olduğunda fay hatları rahatlıyor’ deniliyor. Bu durum teorik olarak doğru, ancak pratikte bu durum mümkün değil. Çünkü her depremin arasında 32 kat enerji farkı var” dedi.

“HER YIL 25 BİN DEPREM KAYDI ALIYORUZ”

Prof. Dr. Haluk Özener, “Merkezimiz tarafından Türkiye ve yakın çevresinde olan deprem sayılarına baktığımız zaman günde 80 ila 100 tane deprem oluşuyor. 2017 senesinde deprem sayılarında bir artış söz konusu. 2017 yılında toplam 36 bin deprem olmuştu. Her yıl biz deprem izleme sistemimizin genişlemesiyle 25 bin deprem kaydı yapıyoruz. Bu da çok ciddi bir sayı. 2021 yılının ilk 6 ayında ise bu sayı 16 bin civarında. Bu yılın sonuna kadar bu sayının 25- 30 bin civarlarına yaklaşacağını ön görüyoruz” diye konuştu.

“ACİL DURUM MESAJI GÖNDERİYORUZ”

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (24.11.2022)
Meteoroloji’den sağanak ve sis uyarısı
Ağaç dikmek yaz yağmurlarının miktarını ve iklim değişikliğini nasıl etkileyebilir?
Nef Arsa satış ofisi ağına Diyarbakır’ı ekledi
‘Evlilikte bağışlanan mallar boşanmada talep edilemez’
TAGGED:DepremTürkiyeFayTespitZaman

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Büyük Marmara depreminin 22. yılında İstanbul’un acı tablosu
Next Article Yapı ruhsatı verilen bina sayısında büyük artış
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Kiralık konutlarda yeni furya: Yüzde 40’a çıkabilir
Ekonomi Haberleri
26 Ağustos 2025
Kalyon İnşaat, Zengezur Koridoru’nun demiryolu ayağını hayata geçiriyor
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
TOKİ, 81 ilde modern sığınak projesi başlatıyor
Emlak Haberleri
26 Ağustos 2025
Türkiye, emlak vergisinde Avrupa’da 21 ülkeyi geride bıraktı!
Emlak Gazetesi
26 Ağustos 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler