By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: İstanbul’da taksi plakasında yeni dönem
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ulaşım Haberleri > İstanbul’da taksi plakasında yeni dönem
Ulaşım Haberleri

İstanbul’da taksi plakasında yeni dönem

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 19 Ekim 2021 14:23
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Taksi plakası ağalığı bitecek. Gözünüz bizde olsun” sözleriyle duyurduğu yeni dönem başlıyor. Taksi plakası satışında, “Şoförlük mesleği geçim kaynağı” şartı aranmasına ilişkin karar daha titizlikle uygulanacak. İBB, esnaf odaları ve emniyet birimleri temsilcilerinden oluşturulacak komisyon, mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacak.

İstanbul’un taksi sorununa çözüm çerçevesinde 5 bin yeni taksi talebine Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) olumlu yanıt alamayan İBB, taksi plakalarında denetlemeye gidiyor.

86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla getirilen, vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve disiplin altına alınması, korsan taşımacılığın önlenmesi ve fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması amacıyla taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına verilecek ticari plakaların sayısı, verilme usul ve esasları doğrultusunda satış işlemlerinde “meslek” şartı aranacak.

Mevcut taksi plaka sahiplerinin plaka satışı sırasında alıcının da “şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş” olmasına bakılacak. Buna göre alıcının tek geçim kaynağının “şoförlük” olduğunu ispatlaması gerekiyor. Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.

Süreç nasıl işleyecek?

Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında, İBB’ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait e-devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması”, “SGK’ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması”, “Araçlarım Sorgulaması” talep edilecek. İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.

Ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Yalnızca hissedarlar arası yüzde 100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek.

Komisyon kurulacak

Mevcutta taksi, taksi dolmuş veya minibüs plaka sahiplerinin “şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine” dair Bakanlar Kurulu kararı veya 5216 sayılı Kanun kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılımıyla çalışma komisyonu kurulacak. Bu komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatlarını askıya alabilecek.

5 bin taksi talebi

Her ay gerçekleşen ve bu ay 28 Ekim’de yapılması planlanan UKOME toplantısında İBB’nin daha önce de sunduğu İstanbul’a 5000 taksi talebi yine gündeme gelecek. Daha önce dokuz defa UKOME’de reddedilen teklif onuncu kez oylamaya sunulacak.

TAV’ın dört havalimanı dünyanın en iyileri arasında…
İstanbul Havalimanı’nın 2023 hedefi 70 milyondan fazla yolcu
Köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldı
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üç yaşında
Hangi kara yolunda çalışma var? 30 Haziran Perşembe kara yollarında son durum

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Amazon, ABD’de tatil sezonu için 150 bin kişiyi işe alacak
Next Article İTO’dan kira artışlarına çözüm için iki öneri
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Aybike Hepsen: “Amacımız, bugünün beklentilerine cevap veren sürdürülebilir bir proje ortaya koymaktı”
Emlak Haberleri Sektörden
17 Aralık 2025
THBB Başkanı Yavuz Işık: Betonu sağlam yapıyoruz döküme dikkat etmiyoruz
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
Antalya, Los Angeles ve Dubai’yi geride bıraktı
Emlak Turizm
17 Aralık 2025
Konut piyasasında bütçe freni: Mantıklı fiyat ve yüksek performans beklentisi artıyor
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?