By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü, ‘Ayasofya’da kayıp eserler var’ iddialarına yanıt verdi
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü, ‘Ayasofya’da kayıp eserler var’ iddialarına yanıt verdi
Sektörden

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü, ‘Ayasofya’da kayıp eserler var’ iddialarına yanıt verdi

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 21 Temmuz 2020 16:18
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Ayasofya’daki eserlerden bazılarının kayıp olduğu iddia edildi. O iddialara İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz yanıt verdi. Yılmaz Ayasofya’ya ait eserlerin envanter kayıtlarının ellerinde olduğunu ifade ederek, “Çalıntı var diyenin ne olduğunu söylemesi lazım ki ‘evet bu var ya da yok’ diyelim. Bizim kayıtlarımıza göre bu konuda iddiada bulunmayı gerektiren bir durum söz konusu değil. Ayasofya hepimiz için önemli bir konu. 24 Temmuz ise Türkiye’nin tarihinde önemli bir dönüm noktası. İddia sahipleri ya da Ayasofya hakkında görüş ifade edenler, Ayasofya’nın bu tarihi gününü ve konumunu aşağı çekebilecek ve lüzumsuz tartışmalara kapı aralayacak yaklaşımlardan uzak durması lazım” diye konuştu. 

“AYASOFYA’YA AİT BÜTÜN ESERLERİ TESPİT EDİYORUZ”

“Cumhurbaşkanımızın ve bakanımızın takibiyle Ayasofya’ya ait bütün eserleri tespit ediyoruz” diyen Yılmaz, “Ayasofya 1934 tarihinde müzeye çevrildikten sonra Ayasofya içerisindeki bazı eserlerle ilgili tasarruflarda bulunduğunu biliyoruz. Bizdeki kayıtlara göre bu eserlerin bir kısmı Ayasofya’da hala muhafaza ediliyor. Bakım ve onarımı bakanlığımız tarafından büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Bunun yanında bazı müze, camii ve benzeri kurumlara da buradan bazı eserlerin nakledildiğini biliyoruz. Bunların envanter kayıtları elimizde var. Bunları bir araya getirip toparlayacağız” dedi.

“NE KADAR ESER VARSA HAÇLI ASKERLERİ TARAFINDAN ÇALINMIŞ”

Yılmaz, “Hırsızlık noktasında ise söyleyeceğim şu; Ayasofya’da ne kadar eser varsa, iğne ucuna varıncaya kadar Haçlı askerleri tarafından çalınmış, talan edilmiş, Avrupa’ya götürülmüş ve satılmıştır. Bunların bir kısmı bazı özel koleksiyonlarda, bazı müze meydanlarda sergilenmektedir. Gelin hep birlikte Ayasofya’nın tarihini inceleyelim hem Roma hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde Ayasofya’ya ait ne kadar eser varsa hepsini takip edelim, Ayasofya müzesinde insanlığın istifadesine sunalım” ifadelerini kullandı. 

“AYASOFYA’DAKİ ESERLERDEN YENİ BİR MÜZE ORTAYA ÇIKACAK”

Yılmaz Ayasofya’daki eserlerden bir müze kurulacağını ve bunun bir ilk olacağını duyurdu. Yılmaz, “Bakanlığımız yeni bir uygulamaya gidiyor onun da müjdesini buradan vereyim. Sultanahmet Camii’nin hemen karşısında Türk İslam Eserleri Müzesinin yanında Tapu Kadastro binası var. Tarihi bir yapı. Bu yapı cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Burada Ayasofya’ya ait eserlerin hepsi bir araya getirilecek. Sadece Ayasofya’ya ait eserler değil, müzeye çevrildikten sonra Anadolu’nun farklı bölgelerinden de bazı eserler Ayasofya’nın depolarına intikal ettirilmiş.  Bunların hepsi incelenecek, değerlendirilecek. Ayasofya’da değerlendirilmesi uygun görülenler Ayasofya’da, diğer eserler ise Tapu Kadastro binasında oluşturulacak müzede insanların istifadesine sunulacak. Bu uygulama aslında bir ilk. İlk defa geniş bir ölçekte Ayasofya’ya ait ya da bir şekilde ilişkilendirilmiş eserler insanların ziyaretine sunulmuş olacak. Ayasofya’daki eserlerden yeni bir müze ortaya çıkacak” dedi. 

“IŞIK SİSTEMİ DEĞİL, PERDE SİSTEMİ KULLANILIYOR”

Ayasofya içerisindeki ikonların nasıl kapatılacağını da açıklayan Yılmaz, “Işık sistemi değil, perde sistemi kullanılıyor. Açılıp kapanır bir sistem. Namaz vakitlerinde kapatılacak, sonra tekrar açılacak. Bir takvim sunuldu bütün hazırlıklar o takvime yetişecek şekilde sürüyor” dedi. 

Yarım kalan evinin inşaatına devam etmek isteyen vatandaşa soğuk duş!
Kılıçkaya Barajı kurudu
Finansal Teknolojiler Meclisi kuruldu
Filipinler’de tropikal Megi fırtınasında ölümler artıyor
TİM Suriye Masası Bşk. Celal Kadooğlu: “Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek”
TAGGED:AyasofyaEser

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Yabancıya konut satışında “Çinli” sürprizi
Next Article Albayrak: Hane halkının düşük borçluluk oranı ülke ekonomimizi pozitif ayrıştırdı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?