Fikirtepe Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: İnşaatta, beklenti yılın son ayında pozitife geçti
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > İnşaatta, beklenti yılın son ayında pozitife geçti
Sektörden

İnşaatta, beklenti yılın son ayında pozitife geçti

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 14 Ocak 2025 16:20
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Aralık ayında endekslerde gerileme yaşanmazken, Beklenti Endeksi dikkat çekici bir yükseliş göstererek yıl içinde ilk kez pozitif tarafa geçti. Aralık ayında, Faaliyet Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre artış gösterirken en belirgin yükseliş Beklenti Endeksi’nde görüldü.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2024 Aralık Ayı Raporu’na göre, aralık ayında endekslerde herhangi bir gerileme gözlemlenmezken, Beklenti Endeksi’nde dikkat çekici bir yükseliş görünmektedir. Yıl içerisinde ilk kez Beklenti Endeksi pozitif tarafa geçmiştir. Merkez Bankasının politika faizini aşağı çekmeye başlamasının etkisiyle inşaat sektörünün 2025 yılını daha olumlu geçireceğine olan inanç ile beklenti yükselmiştir. Buna rağmen Güven Endeksi’nde herhangi bir değişiklik olmaması, bu beklentinin henüz oldukça başında olduğumuzu söylemektedir. Faaliyet Endeksi de kasım ayına göre yükselmiş görünmekle birlikte hâlen sınır çizgisinin altındadır.

Geride bıraktığımız aralık ayında Faaliyet hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre artış göstermiştir. En belirgin yükseliş Beklenti Endeksi’nde görülmektedir. Faaliyet Endeksi’ndeki gerileme oldukça sınırlı düzeydedir. Diğer endekslerdeki yükseliş birleşik Beton Endeksi’ni de yukarı çekmiştir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Aralık ayında endekslerde gerileme olmazken, Beklenti Endeksi’nin yıl içinde ilk kez pozitif tarafa geçmesi dikkat çekti. Merkez Bankasının politika faizini aşağı çekmeye başlaması inşaat sektörüne yönelik beklentiyi yükseltti ancak Güven Endeksi’nde herhangi bir değişiklik olmaması, bu beklentinin henüz oldukça başında olduğumuzu göstermektedir.” dedi.

Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Hiç kuşkusuz geride bıraktığımız dönemin en önemli gündem maddesi Merkez Bankasının faiz indirimi kararı olmuştur. Yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 47,50’ye çekmiştir. Başlatılan bu süreç inşaat sektörü oyuncularının beklentilerini pekiştirmesinde etkili olmuş görünmektedir ancak bu hareketliliğin devam etmesi için ekonomi yönetiminin bir yandan enflasyon ile mücadelede başarı sağlarken aynı zamanda dengeli bir faiz politikasını hayata geçirmesi gerekmektedir. Bankaların konut kredisinde hâlihazırda aylık yüzde 3’e inen faiz oranını, konut satışlarında ve inşaatta beklenen hareketliliği sağlamak için önümüzdeki dönemde daha makul seviyelere çekmesi gerekmektedir.” dedi.

 

 

 

Konutlar 1 TL’den açık artırmaya çıkıyor
Meteoroloji uyardı: 6 gün sürecek
Sarıyer’de polis evinde korkutan yangın
Gündemdeki ada Meis
Amerikan Filmlerinde Gördüğümüz Bu Rögar Kapaklarının Altından Neden Buhar Çıkıyor?
TAGGED:Türkiye Hazır Beton Birliği

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Açık Artırmayla Uygun Fiyatlı Konut Satışları Gerçekleştirilecek

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

İnşaat devi konkordato ilan etti! Borsa İstanbul’da işlem görüyordu
Ekonomi Haberleri
12 Haziran 2025
İnşaat maliyet endeksi nisanda aylık yüzde 1,67, yıllık yüzde 22,69 arttı
Ekonomi Haberleri
12 Haziran 2025
Hafta sonu hava nasıl olacak? 14-15 Haziran İstanbul, Ankara hava durumu
Sektörden
12 Haziran 2025
Dünyanın en iyi kahvaltı listesi şaşırttı! Bakın Türkiye kaçıncı sıraya yerleşti
Sektörden
12 Haziran 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler