By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi geriledi
Share
Kayıt olmak
4
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
IC İçtaş’ın Mühendisliği Riyad’ı Zirveye Taşıdı
14 saat önce
Emlak Haberleri
Değerleme Raporları, Yeni Projede Daire Paylaşımına Bilimsel Zemin Hazırlıyor
14 saat önce
Emlak Gazetesi
UNESCO listesindeki ‘altın’ değerindeki kent
15 saat önce
Ekonomi Haberleri
Milli Hızlı Tren güneş enerjisiyle üretiliyor
15 saat önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi geriledi
Ekonomi Haberleri

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi geriledi

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 18 Mayıs 2023 17:28
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

Bileşik Endeks, nisan ayında 0,21 puanlık gerilemeyle 70,15 puan olarak gerçekleşti. Rapora göre şubat ve mart aylarında yükselişe geçen Güven Endeksi nisan ayında durağanlaşırken, söz konusu süreçte çalışma günü sayısının azalmasıyla Faaliyet Endeksi’nde de sınırlı bir gerileme yaşandı. Artışa geçen Beklenti Endeksi’nde ise iç ve dış siparişlerdeki gelişmelerin etkisiyle iyimserlik ön plana çıktı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre nisan ayında faaliyetler çalışma gün sayısının azalması ile gerilerken, beklentiler iyileşti. İnşaat malzemeleri sanayisinde nisan ayında depremin olumsuz etkilerinin en aza indiği görülürken, Bileşik Endeks’te çok sınırlı bir düşüş yaşandı.

İKİ AY SONRA GERİLEME

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre; deprem afeti ardından mart ayında hızla toparlanan Bileşik Endeks, nisan ayında büyük ölçüde durağanlaştı. Bileşik Endeks nisan ayında bir önceki aya göre 0,21 puanlık düşüşle 70,15 puana geriledi. Bileşik Endeks deprem afetinin yarattığı olumsuz etkileri önemli ölçüde telafi ederken, nisan ayında daha çok seçime ilişkin iyimser öngörüler şekillendi.

ÇALIŞMA GÜN SAYISINDAKİ AZALMA FAALİYETLERİ SINIRLANDIRDI
Nisan ayında faaliyetlerin önemli ölçüde daraldığı belirtilen raporda; iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolarda yüksek düşüşler gerçekleştiği vurgulandı. İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerindeki bu düşüşlerin ana sebebi ise çalışma gün sayısındaki azalma oldu. Sektördeki sanayi faaliyetleri iç pazarda daralma gösterirken, ihracat pazarlarında yeniden düşüş yaşandı. Bu gelişmeler sonucu nisan ayında neredeyse tüm alt faaliyet gruplarında önemli düşüşler meydana geldi.

Faaliyet Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 1,5 puan azaldı. Yurt içi satışlar nisan ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde düşüş gösterdi. İhracatın nisan ayında belirgin şekilde gerilemesinde pazarlardaki yavaşlama etkili oldu. Buna bağlı olarak üretimde de nisan ayında yüksek bir düşüş yaşandı. Ramazan Bayram’ındaki tatilinin etkisiyle çalışma gün sayısındaki azalma üretimi de sınırladı.

GÜVEN ENDEKSİ İKİ AYLIK YÜKSELİŞİN ARDINDAN DURAĞANLAŞTI

Rapora göre, 2023’ün şubat ve mart aylarında yükselen Güven Endeksi, nisan ayında durağanlaştı. İnşaat malzemeleri sanayisindeki güvenin söz konusu dönemde durağanlaşması, faaliyetlerdeki düşüşlerden kaynaklandı. Buna göre Güven Endeksi tüm alt sektörlerde bir önceki ay ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşerek bir değişim göstermedi. Güven seviyesi nisan ayında bir önceki aya göre sadece 0,02 puanlık artışla 34,27 puan seviyesinde gerçekleşti. Durağanlaşan Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti. Yurt içi pazarlarda güven nisan ayında çok sınırlı ölçüde düşerken, ihracat pazarlarına olan güven ise sınırlı şekilde yükseldi.

BEKLENTİ ENDEKSİ’NDE İYİMSERLİK EĞİLİMİ

İnşaat malzemeleri sektörüne ışık tutan rapora göre; Beklenti Endeksi nisan ayında sınırlı artış gösterdi. İç ve dış pazardaki gelişmelerin etkisiyle artış gösteren Beklenti Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 puan yükseldi. Böylece sektördeki beklentilerde iyimserlik ön plana çıktı. Raporda ayrıca önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde çok sınırlı artış gerçekleştiği vurgulandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri de nisan ayında yükseliş gösterdi. Sektördeki yatırım ve istihdam beklentisinde artış yaşanırken, gelecek üç ayın üretim beklentisinde de yükseliş gerçekleşti.

Enerji yatırımları 2.4 trilyon doları bulacak
Dünyaca ünlü kurumlardan Türkiye değerlendirmesi
Black Friday’da Alışveriş Yaparken Siber Dolandırıcılara Dikkat!
ABD’de doğalgaz fiyatları ılımlı geçen kışın etkisiyle düştü
Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30.03.2023)

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Ege Yapı “Atölye Hane” Projesiyle Sanatçılara Kapılarını Açıyor
Next Article Konut kredisi faizlerinde büyük artış
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

IC İçtaş’ın Mühendisliği Riyad’ı Zirveye Taşıdı
Emlak Haberleri
22 Eylül 2025
Değerleme Raporları, Yeni Projede Daire Paylaşımına Bilimsel Zemin Hazırlıyor
Emlak Haberleri
22 Eylül 2025
UNESCO listesindeki ‘altın’ değerindeki kent
Emlak Gazetesi
22 Eylül 2025
Milli Hızlı Tren güneş enerjisiyle üretiliyor
Ekonomi Haberleri
22 Eylül 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler