By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Depremde yıkılan binaların müteahhitlerinin mal kaçırmasını engellenmek için kanun teklifi!
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Depremde yıkılan binaların müteahhitlerinin mal kaçırmasını engellenmek için kanun teklifi!
Sektörden

Depremde yıkılan binaların müteahhitlerinin mal kaçırmasını engellenmek için kanun teklifi!

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 17 Mart 2023 12:35
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

CHP Muğla Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Av. Burak Erbay, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerde, yıkılan ya da hasar gören binaların imalatında sorumluluğu olan müteahhitlerin mal varlıklarını kaçırmalarının önlenmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Muğla Milletvekili Burak Erbay, İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal’dan oluşan Deprem Araştırması Hukuk Komisyonu, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde ziyaretlerde bulunarak, Cumhuriyet Savcılıkları, barolar ve CHP İl Hukuk Komisyonları ile görüşmeler yaptı.

“MALLARI KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“TEKLİFİ MECLİS’E VERDİK”

Bu tür soruşturmalarda müteahhitlerin mal varlıklarına tedbir konulması ile ilgili yeterli düzenleme olmadığını anlatan Erbay, “Soruşturmalarda, sorumlu müteahhitlerin mal varlıklarına el koyulamıyor. İleride maddi sorumluluktan kaçmak isteyen müteahhitler de mal varlıklarını başka kişilere devrediyorlar. Bu kapsamda biz de gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) değişiklik yapılması için hazırladığımız kanun teklifini TBMM’ye verdik” şeklinde konuştu.

“MEVCUT HUKUK DÜZENLEMELERİ YETERSİZ”

Türkiye’deki hukuki düzenlemelerin, taksirli suçlar nedeniyle yaşamını, vücut bütünlüğünü ya da maddi varlığını kaybeden kişilerin kayıplarının tazmini için yeterli olmadığını ifade eden CHP’li Erbay, “Taksirli suçların,  sonuçları bakımından  “hoş görülebilir veya hafif suçlar” olarak değerlendirildiği görülmektedir. Ceza hukukunun temelinde üç amaç bulunmaktadır. Bu amaçlar;  suçlunun ıslah edilmesi, mağdurun tatmini ve suça karşı caydırıcılığın sağlanmasıdır. Ancak ülkemizde, özellikle taksirli suçlara ilişkin mevcut hukuk düzenlemelerinin yetersiz kaldığı apaçık ortadadır. Taksirle suçlarda hapis cezasının yanı sıra para cezası öngörülmelidir. Bu para cezası gerçekten etkili olmalı ve suç nedeniyle zarar gören kişileri maddi ve manevi açıdan tatmin etmelidir. Deprem gerçeği karşısında daha da önem kazanan taksirle öldürme suçları ve yaptırımları konusunda yaşanan eksikliklerin acilen tamamlanması için 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma başlıklı 128. maddesinde sayılan yağma, hırsızlık, uyuşturucu ticareti, zimmet ve rüşvet gibi suçlarda ön görülen elkoyma hükümlerinin yanına ilave fıkra ile taksirle ölüme sebebiyet verme suçunun da bu kapsama alınması için kanun teklifimizi verdik. Mal kaçırmaların önüne geçmek için bu kanunun acilen kabul edilmesi gerekiyor. Bu kanun teklifiyle depremde yıkılan binalarda sorumluları bulunan kişilerin mal varlıklarına tedbir konulmasını amaçlıyoruz. Depremle ilgili tüm hukuki süreçlerin takipçisi olacağız. Depremde mağdur olan yurttaşlarımızın haklarının aranması konusunda samimi olan tüm partilerden bu kanun teklifimize destek vermesini bekliyoruz” dedi. 

Prof. Dr. Ahmet Saltık’tan korkunç Omicron öngörüsü: ‘2 ay içinde 45 milyon insan hastalanacak’
İstanbul’a kuvvetli yağış uyarısı
GYODER’den ‘konut satış rakamları’ değerlendirmesi
Meteoroloji’den Ankara için kritik uyarı!
THY ekibinde koronavirüs vakası: 50 kişi Hong Kong’ta karantinada!

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Profesörden ‘Karadeniz fayı’ uyarısı: ‘6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip…’
Next Article Prof. Dr. Özlü uyardı: Enkaz kaldırma çalışmalarının yanında bulunmayın!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
Zeray GYO’nun halka arz başvurusu onaylandı
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
XVI. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi
Ekonomi Haberleri
5 Aralık 2025
8. Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 9 Aralık’ta
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?