Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Deprem Sigortası (DASK) neleri kapsar?
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Ekonomi Haberleri
Gayrimenkulde yön değişti! O bölgelerde evi arsası olan yaşadı
10 saat önce
Emlak Turizm
Kazan Gölü Kanyonu turizme kazandırılacak
10 saat önce
Emlak Gazetesi
Şişli Tapu Müdürlüğü’nde arşivde yangın çıktı
10 saat önce
Sektörden
İSKİ açıkladı: 29 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
14 saat önce
Emlak Turizm
Sarıgöl Ovası beyaz gelinliğini giydi: 113 bin dekarlık alanda 9 tür üzüm yetiştiriliyor
14 saat önce
Emlak Haberleri
Orman Yangınlarını Önleme ve Etkin Müdahale Sistemleri: Sürdürülebilir Çözümler
14 saat önce
Emlak Haberleri
Orta Kat Yangınında Hayatta Kalma Rehberi: 5-6 Katlı Binalarda Güvenlik Stratejileri
14 saat önce
Emlak Haberleri
Turyap’a “Yılın En Başarılı Gayrimenkul Markası” Ödülü!
1 gün önce
Emlak Haberleri
Emlak Vergilerindeki Fahiş Artışlar Cep Yakacak!
1 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Deprem Sigortası (DASK) neleri kapsar?
Sektörden

Deprem Sigortası (DASK) neleri kapsar?

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 27 Nisan 2021 14:41
Emlak Televizyonu
Share
5 Min. Okuma
SHARE

İzmirli depremzederl birleşerek, dernek de kurmuşlar; ismi de İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği olmuş. Dernek üyeleri sorunlarını da anlattı.

İçindekiler
Deprem Sigortası (DASK) Neyi Öder Neyi Ödemez?Riskli Konut Sahipleri Ne Yapacak?1.5 Milyon Konut Boşa mı Para Ödedi?

DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut’un açıklamalarından satır başları…

İzmir depreminde bazı konutlar az ya da orta hasar aldı. DASK da yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda o konutlara, sigorta poliçesinde yer alan teminatlar üzerinden hasar ödemeleri gerçekleşti.

Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konutların olduğu binaları riskli statüye alarak, güçlendirme yapılmasını talep etti ve güçlendirme yapılmadan da konutlara girilmesine izin verilmedi.

Durum böyle olunca depremzedeler, binayı güçlendirmek için en az 150 bin lira gerektiğinden bahsederek, daha yüksek hasar talepler ile DASK’a başvuru yaptı.

Deprem Sigortası (DASK) Neyi Öder Neyi Ödemez?

Aslında benzer durum Elazığ depreminde de yaşandı. O depremde de zorunlu deprem sigortası olup da depremde az hasar gören konutlara DASK, hasarlarını ödedi.

Ancak sonrasında az hasarlı da olsa o konutların bulunduğu bölge kentsel dönüşüme sokuldu, yıkım kararı alındı. Bunun üzerine konut sahipleri de, ‘konutlarımız yıkılacak, bize daha fazla hasar ödemeniz lazım’ diyerek, DASK’ın kapısını çaldı.

Açıkla söylenirlmesi gerekirse ortada bir sorun bulunuyor ancak kimse alınmasın, gücenmesin ama bu sorun sigorta sistemi yoluyla çözülecek bir sorun değil. Neden mi? Anlatayım. Tüm sigortalarda olduğu gibi zorunlu deprem sigortasında da hangi durumlarda sigortalıya hasar ödeneceği bellidir.

Buna göre; DASK, zorunlu deprem sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami, yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılıyor. Bunların dışında oluşabilecek herhangi bir olay nedeniyle konuta gelebilecek zarar DASK’ın kapsamına alınmıyor.

Şu şekilde paylaşılması gerekilirse; konuta zorunlu deprem sigortası yaptırıldığında, yaşanılan şehrin deprem riskine, evinizin metrekaresine göre hesaplama yapıldı -ki, standart bir hesaplama yöntemi var- ve diyelim ki, konutunuz için 100 bin lira sigorta teminatı ve buna göre de ödeyeceğiniz prim belirlendi.

Deprem oldu ve konutunuz depremde tamamen yıkıldı; DASK size konutunuzu yeniden inşa etmek için 100 bin lira ödeme yapacak. Deprem sonucunda ya da deprem sebebiyle yaşanan yangın sonucunda, patlamada, yer kayması sonucunda konutun hafif hasar görmesi durumunda eksperler geliyor, hasar tespiti yapıyor.

Diyelim ki, 30 bin liralık hasar tespitinde bulunuluyor. DASK, 30 bin lira ödeme yapıyor. Hasar tutarı belirleniyor, ekspere itiraz edebiliyor; bu durumda ister Sigorta Tahkim Komisyonuna, isterseniz de hukuk yoluna başvurursunuz. Yani, sigortanın sorumluluğu, deprem nedeniyle oluşacak hasarlarla sınırlı tutuluyor.

Riskli Konut Sahipleri Ne Yapacak?

Evinizin depremde orta ya da az hasarlanması sonucunda, DASK hasarını karşılandı, ardından devlet konutunun bulunduğu binayı veya ilçeyi riskli bölge ilan etti ya da kentsel döşüme soktu ve yıkıma karar verdi. İşin bu tarafı artık sigortanın sorumluluğunda değil; bu tamamen devletin sorumluluğu altında.

Bu nedenle ‘evime yıkım kararı ya da güçlendirme kararı çıktı, bunun bedeli de bu kadar, bunu da DASK ödesin’ denemez; sigorta da zaten bunu karşılayamaz. Bundan sonrası yardım kapsamına girer ki, bu da sigortanın alanı değil. DASK, böyle bir oluşum içine girerse, vatandaştan topladığı primleri yardım olarak dağıtmak zorunda kalır ki, o zaman depremlerde hasar ödeyemez.

İzmir ve Elazığ depreminde bu nedenle sorun yaşayanları çok iyi anlıyorum ama bu sorun sigorta sistemi ile çözülecek bir sorun değil; kamuyla çözülmesi gerekiyor.

DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut, konuyu yakından incelediklerini ve ortada bir mağduriyetin yaşanması durumunda hemen gidereceklerinden bahsederek İzmir depreminde toplam 300 milyon liraya hasar ödediklerini ifade etti.

1.5 Milyon Konut Boşa mı Para Ödedi?

Kentsel dönüşüm kapsamında 1.5 milyon konutun dönüşmesi planlanıyor. Başta İstanbul olmak üzere kimi şehirlerde dönüşüm projeleri hala sürüyor ve riskli binaların yıkımı gerçekleşiyor. Hemen yıkılmasa da belirlenen riskli binalar boşaltılıyor.

Kimi okuyuculardan, ‘yıllar boyunca zorunlu deprem sigortası yaptırırım, konutum depreme karşı riskliymiş, evim yıkılacak, DASK bana ödeme yapar mı ya da yardımda bulunur mu?’ diye sorular alıyorum. Kentsel dönüşüm, DASK’ın kapsamında değil.

Yani, DASK, bu durumda ne ödeme yapıyor ne de yardımda bulunuyor. Bu durumda olan kimi okuyucular da, ‘biz yıllarca DASK’a boşa mı prim ödedik?’ diye soruyor. Deprem sonucunda konutta oluşacağı düşünülen zarar karşılansın diye sigorta yapılıyor.

Her yıl da, bu yıl deprem olursa, sigorta hasarı ödesin diye sigortanında yenilenmesi gerekiyor. Bugün, kentsel dönüşüm nedeniyle riskli bina ilan edilen konutlar, mesela geçen yıl bir depremde yıkılsaydı DASK, hasarı ödeyecekti, ‘meğer bu bina riskliymiş buna ödeme yapmayalım’ demeyecekti.

 

Emlak Kulisi

“Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temalı İstişare Toplantısı’nın 11 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı
Dünyaca ünlü ‘Sakin Şehir’ sakinlikten çıktı
İnşaat sektörü ikinci yarıya yavaş başladı
İstanbul’da kar yağışı yeniden başladı!
Cami yıkıp müze yapma kararı tepki çekti!
TAGGED:Deprem Sigortası

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Arsa köylünün elinden çıktı, yatırımcının eline geçti!
Next Article Kapanmayla birlikte yaz geliyor
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Gayrimenkulde yön değişti! O bölgelerde evi arsası olan yaşadı
Ekonomi Haberleri
29 Temmuz 2025
Kazan Gölü Kanyonu turizme kazandırılacak
Emlak Turizm
29 Temmuz 2025
Şişli Tapu Müdürlüğü’nde arşivde yangın çıktı
Emlak Gazetesi
29 Temmuz 2025
İSKİ açıkladı: 29 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Sektörden
29 Temmuz 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler