By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Afrika’nın yükselen ülkesi Angola
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Afrika’nın yükselen ülkesi Angola
Sektörden

Afrika’nın yükselen ülkesi Angola

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 18 Ekim 2021 11:30
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

Dünyanın en genç ülkelerinden Angola, büyüme hızı ve sahip olduğu zengin kaynaklarla kıtanın en hızlı yükselen ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Atlas Okyanusu kıyısında yer alan; güneyde Namibya, kuzeyde Kongo Demokratik Cumhuriyeti, doğuda Zambiya’ya komşu olan Angola’da yaklaşık 30 milyon kişi yaşıyor.

Ovimbundu, Ambundu, Bakongo, Chokwe ve Mbunda gibi farklı etnik grupların yaşadığı ülkenin resmi dili Portekizce, nüfusun çoğunluğu Hristiyan.

Nüfusunun yüzde 46’sının 15 yaşın altında olduğu ülke, dünyanın en genç 4. ülkesi konumunda.

Ülkenin başkenti ve en kalabalık kenti olan Luanda, aynı zamanda kıtanın en eski sömürge kentlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Yaklaşık 500 yıl boyunca Portekizlilerin sömürgesi altında kalan ülkede, ekonominin yanı sıra kültür ve sanat alanlarında da halen Portekiz etkisi hissediliyor.

1975’te kazanılan bağımsızlıktan sonra 2002 yılına kadar iç savaşa sahne olan ülkede alt ve üstyapı faaliyetlerinin yanı sıra tarım ve sanayi alanında büyük boşluk bulunuyor.

Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun 26-29 Temmuz’da Türkiye’ye ziyareti sırasında Türk iş insanlarını bu boşluğu doldurmak için davet etmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünlerde düzenlediği ziyaretle bu sürecin hızla başlaması bekleniyor.

Angola topraklarına ilk 15. yüzyılda ayak basan Portekiz, 16. yüzyıl boyunca ülkenin farklı bölgelerini ele geçirmeye başladı.

Hollanda’nın 1641 yılında bugünkü başkent Luanda’yı ele geçirdiği ülkede güç mücadelesini Portekiz kazanarak ülkede hakimiyeti sağladı.

Kongo ve Ndongo krallıklarını işgal eden Portekiz zamanla tüm ülke topraklarını ele geçirdi. Angola ismi, Ndongo krallarına verilen unvan olan kral anlamındaki “ngola”dan geliyor. Yüzyıllarca ham madde, tarım ürünleri ve köle ticaretini sürdüren Portekiz, 1951 yılında Angola’yı deniz aşırı toprakları ilan etti.

Bağımsızlık için mücadele eden ve farklı ülkelerin desteklediği Angola Ulusal Bağımsızlık Cephesi (FNLA), Angola’nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) ve Angola’nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (UNITA) grupları, 11 Kasım 1975’de bağımsızlığın kazanılmasından sonra güç mücadelesine girişti ve iç savaş başladı.

2002 yılında UNITA’nın lideri Jonas Savimbi’nin ölümüyle iç savaş ve çatışmalar tamamıyla son buldu.

İlk kez 1992 yılında seçimlerin yapıldığı ülkeyi bağımsızlığından bu yana MPLA yönetiyor.

2010’da değiştirilen anayasayla seçimlerde en fazla oyu alan siyasi partinin lideri cumhurbaşkanı olmaya hak kazanıyor. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı olabilirken cumhurbaşkanı ve meclisin görev süresi 5 yıl sürüyor.

Ülkedeki 18 idari bölge, cumhurbaşkanınca atanan valiler tarafından yönetiliyor. 2017 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Joao Manuel Gonçalves Lourenço, daha önce 2014-2017 yıllarında ülkenin savunma bakanı olarak görev yaptı.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak gösterilen ülke neredeyse tamamıyla petrole bağımlı.

Angola Ticaret Bakanlığının verilerine göre, 2018 yılı gayrisafi yurt içi hasılası 89,6 milyar olan Angola, aynı yıl Sahra-Altı Afrika’nın en büyük üçüncü ekonomisi oldu.

Ülkenin bulunan yeni petrol sahalarıyla birlikte Afrika’da en fazla petrol üreten ülke konumuna ulaşması bekleniyor. Petrol, Angola gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 85’ini ve ihracatın yüzde 97’sini meydana getiriyor. Petrolden sonra ülkenin en önemli ihracat ürünleri elmas ve benzeri değerli madenler. Türkiye-Angola ticaret hacmi, 2010 yılında 110 milyon dolarken, 2020 yılında 183 milyon dolara ulaştı. Angola’dan yapılan ithalat rakamı ise 2020 yılında sadece 4,2 milyon dolar oldu.

Normalleşme sonrası Şanlıufra’da vaka ve vefatlarda patlama yaşanıyor
Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (17.11.2023)
İstanbul’un akciğeri olan ormanlar imara açılıyor!
Iğdır sele teslim: Evleri su bastı, tarlalar zarar gördü
İstanbul’da yağmur sonrası şoke görüntü! Denize çöp aktı

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Mardin’de terörden arındırılan köye geri dönüşler başladı
Next Article Temiz havanın zihin sağlığına faydaları çok fazla! Alzheimer riskini azaltıyor
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?