By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Markalı konut üreticileri de faizsiz konut sektörüne girdi!
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Markalı konut üreticileri de faizsiz konut sektörüne girdi!
Sektörden

Markalı konut üreticileri de faizsiz konut sektörüne girdi!

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 19 Şubat 2021 12:23
Emlak Televizyonu
Share
7 Min. Okuma
SHARE

Faizsiz konut ve otomobil finansman alanında faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketler düzenlemeyi memnuniyetle karşıladı. Finansman yapısı zayıf küçük ölçekli şirketlerin sektöre verebileceği olası zararların engelleneceğini, bu alandaki belirsizliklerin ortadan kalkacağını dile getiren büyük şirketlerin temsilcileri, yasayla birlikte sistemin hızla büyüyeceğini belirtti.

İçindekiler
  • Sektörün profili
  • Hangi şirketin kaç şubesi var?

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre; bu arada, yasal düzenleme çalışmalarının şekillenmesinin ardından, sektördeki büyümenin hızlanmasını bekleyen müteahhitler de sektöre girmeye başladı. Yasa teklifinin Meclis Sanayi Komisyonundaki görüşmelerinde bilgi paylaşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, faizsiz konut ve taşıt edindirmeyle ilgili tasarruf finansman şirketlerinin finansman şirketi biçiminde çalışmaları sebebiyle yasal düzenleme ihtiyacı oluştuğunu vurgulayarak, geçmişte bankacılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların benzerinin yaşanmaması için bu şirketlerin belirlenen kurallar çerçevesinde bankalar gibi BDDK’nın gözetimine gireceğini söyledi. Sermaye şartı getirildiğini, sektöre girme şartlarının belirlendiğini dile getiren Gül, “Aynı bankalar gibi sektöre giriş ve çıkışlar noktasında bir problem olursa o problemin düzeltilmesi sağlanacak, düzeltme mümkün değilse, kötü çalışan ya da suça kayan mekanizmalarda da bir anlamda savcılığa intikal ettirecek bir denetim, gözetim faaliyeti yürütülecek. Toplanan paralar amaçları doğrultusunda harcanacak” diye konuştu.

Markalı konut üreticilerinden Sinpaş, bu alanda faaliyette bulunacak Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı adıyla yeni bir şirket kurdu. Sektörün önde gelen firmaları, küçük firmaların sektöre zarar vermemesi açısından düzenlemeyi olumlu görüyor. Son iki yılda ortaya çıkan şirketlerin yasaya olan ihtiyacı ortaya çıkardığını vurgulayan Emin Grup Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Direktörü Mustafa K. Daldal, “Eminevim olarak yılda 25 bine yakın teslimat yaptığımız, 60 binden fazla kişinin tercihi olduğumuz bir ortamda bu sistem için devlet denetim ve güvencesi olmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Birbiri ardına çıkan şirketlerle sistemin suiistimal edilmesi endişesini yaşadık. Son iki yılda ise bu endişemiz daha da arttı. Çünkü yaşanmış bazı acı tecrübelerin burada da yaşanmasını arzu etmiyoruz ve yasayı sektörümüz için artık bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Çıkacak yasanın sistemin faizsiz esaslara dayalı ve kendine özgü bir yapısını koruması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. Daldal, şunları kaydetti:

“Elbette son birkaç yılda açılan ve bir sermaye gücü olmayan firmaların hizmet vermeye devam edeceğini düşünmüyoruz. Bazı firmalar pazardan çekilebilir, bazıları da belki de birleşerek yoluna devam etmeye çalışabilir. Yasayla birlikte mevcut finansal sistemler gibi insanları faizin olduğu tek bir seçeneğe mecbur etmeden kişilerin tasarruflarıyla ekonomide pay sahibi olabilmesi devlet güvencesiyle sağlanacak. Aynı zamanda faizsiz Elbirliği Sistemi’nden yararlananların sayısı milyonlarca kişiyi bulabilir. Örneğin Eminevim olarak 20 binlerden 100 binlere çıkarabiliriz. Yapılacak teslimatlarla ülke ekonomisine sağladığımız yıllık yaklaşık 5 milyar TL’lik katkıyı da yılda 25 – 30 milyar TL’ye çıkabiliriz”

Sektör disipline edilecek Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, yapılacak düzenlemelerle tasarruf finans sektörünün çok daha sağlıklı hale geleceğine vurgu yaptı. Yasanın, gelecekteki tüketici mağduriyetinin engellenmesini sağlayacağına dikkat çeken Kolo, “Sektörümüze vatandaşın ilgisi büyük. Bu nedenle bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı hızla artıyor. Biz ve bizim gibi kurumsal firmalar vatandaşın zarar görmesinden endişe ediyor ve ‘bizi denetleyin’ diyorduk. Uzun süredir beklediğimiz adım atıldı. Atılan bu adımla sektörümüz disiplin altına alınacak. Yeterli sermayesi olan firmalar bu alanda faaliyet gösterecek ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek” açıklamasında bulundu.

Regülasyon sürecinin sektöre önemli katkıda bulunacağını kaydeden Birikimevim Genel Müdürü Osman Telli de, “Finans sektöründe hizmet sunduğumuz bilinciyle tüm alt yapısal gereksinimlerimizi tamamlamak üzere çalışmalarımızı yapıyor, regülasyon süreci sonrasına hazırlanıyoruz” dedi.

Sektörün profili

60 bin: 2020’de teslim edilen ev ve araba sayısı.

Yüzde 5: Konut sektöründe sahip olduğu pay.

Yüzde 20: Yasal düzenlemeyle konutta hedeflenen pay.

Yüzde 35: 2020 yılı büyüme oranı.

2020’yi yüzde 35 oranında büyüme ile kapatan sektör, konut sektöründen aldığı yüzde 5 payla ön plana çıkıyor. Yasal düzenleme ardından büyümenin hızlanmasının beklendiği sektöre müteahhitler de girdi.

Hangi şirketin kaç şubesi var?

Markalı konut üreticileri de faizsiz konut sektörüne girdi!

Hangi kurallar gelecek?

1991’den bu yana binlerce kişiyi ev ve araba sahibi yapan sektörle ilgili ilk yasal düzenleme TBMM’ye geldi. Düzenlemenin sektörün büyümesine katkıda bulunması öngörülüyor. Bundan sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetlenecek sektöre ilişkin düzenlemeler şu şekilde:

Tasarruf finansman şirketlerinin fon havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak ve haciz edilemeyecek. Şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyette bulunacak.

Tasarruf finansman şirketlerinin ise asgari sermaye bedeli100 milyon TL şeklinde düzenlenecek.

Söz konusu şirketlerin kuruluş izinleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) en az 5 üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınabilecek.

Gerekli izinleri almadan tasarruf finansman faaliyetleri yapan kişiler için, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanabilecek.

Müşteri, tasarruf finansman sözleşmesi imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir neden göstermeden cayma hakkına sahip olacak. Bu kapsamda katılım bedeli dahil tüm tasarruf iade edilecek.

Sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde cayma hakkını kullanan müşteriye organizasyon ücreti dahil, aldığı tutarın tamamını 14 gün içinde iade etmeyen, fesih hakkını kullanan müşteriye belirlenen süre içinde toplam birikim tutarını iade etmeyen şirketlere, altı aydan iki yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adli para cezası uygulanabilecek.

Zimmetine para geçiren tasarruf finansman şirketi yönetim kurulu başkan ve üyelerine, 6 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile ceza uygulanabilecek.

Tüketiciden tasarruf finansman sözleşmeleri kapsamında alınan organizasyon ücreti hariç olmak üzere alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar, tüketiciyi koruyacak şekilde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenecek.

Şartlara uyamayan şirketlerin tasfiyesini öngören madde tartışma yarattı. Halen 375 bin konut ve araç finansmanı sözleşmesi bulunduğu belirtilirken, bunların sözleşme imzaladığı şirketlerin tasfiyeye girmesi halinde önemli bir bölümünü mağdur olacağı vurgulandı. DÜNYA yazarlarından Bumin Doğrusöz, bazı şirketlerin sermaye şartını yerine getirebilmek için güçlerini birleştirme yolunu tercih edebileceklerini belirtti. Doğrusöz, “Dolayısıyla hak kaybı oluşmasını önlemek için sermaye şartı getirilmiş durumda. Küçük ve zayıf şirketler birleşerek yapılarını güçlendirebilirler” dedi.

Mansur Yavaş ‘Ankara Afet Bilgilendirme Raporu’nu açıkladı: ‘Yeni yapılan hiçbir altgeçitte su taşkını gerçekleşmedi’
17 Mayıs İtibarıyla Türkiye’yi Neler Bekliyor?
İnşaat sektöründe doğru adımlarla 2050’de net sıfır hedefine ulaşılabilir
Dünya Meteoroloji Örgütü Küresel İklimin Durumu hakkında rapor yayınladı
Arnavutköy’de korku dolu anlar!
TAGGED:Faizsiz konutFaizsiz konut edindirme sistemiFaizsiz Konut Sistemi Yasal DüzenlemeFaizsiz Konut Sistemi

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Kentsel dönüşüm kira yardımı zammı ne zaman açıklanacak?
Next Article TL bazlı konut kredi faizleri 8 puan düştü
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?