By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Devlet güvencesini uzun zamandır bekliyorduk!
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Devlet güvencesini uzun zamandır bekliyorduk!
Emlak Haberleri

Devlet güvencesini uzun zamandır bekliyorduk!

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 20 Kasım 2020 19:41
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının kıymetli olduğuna vurgu yaparak; “250 bin kişi bu sistemin içerisinde. Devlet güvencesi olmaması, sermaye şartı aranmaması büyük bir risk.” dedi.

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Türkiye’de “faizsiz bankacılık” gibi büyümesini hızla sürdüren ve satışlarını artıran “faizsiz konut” sektöründe faaliyet gösteren şirketlere regülasyon geleceğini açıkladı. Bu alanda şirket sayısının 35’lere kadar yükseldiğini dile getiren Akbal, faizsiz konut ve otomobil finansmanı sisteminin yasal altyapısının şu ana kadar bulunmadığını anlattı.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının bitme aşamasına geldiğini açıklamasının ardından değerlendirmede bulunan FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfü Elvan’ın devlet güvencesi vurgusu ve sermaye şartı konusundaki görüşleri bizi çok mutlu etti. Nitekim uzun süredir sektörü de temsilen BDDK ile bu konuyu görüşüyordum. Artık son noktaya geldiğini söyleyebilirim. Ülkemizdeki en büyük problemlerden birisi ev satışında ülke olarak her sene rekor kırsak da hala ev sahipliği oranını düşük olması. Özellikle düşük gelirli kesimin bu anlamda faizsiz konut edindirme sistemine ihtiyacı var. Banka kredisinin getirdiği faiz yüküyle konuta toplam ödenen rakam ciddi şekilde artıyor. Kredi aldığınızda 2 kat 3 kat maliyet oluşabiliyor. Tasarrufa dayalı faizsiz finans sisteminde ise paranın herhangi bir maliyeti olmuyor. Devlet güvencesi ve sektörün kurumsallaştırılması adına oldukça önemli bu gelişim de payımızın olması bizi de çok mutlu ediyor’’ şeklinde konuştu.

“Devlet güvencesi olmaması büyük risk”

İlgili yasal mevzuatın 2020 sonuna kadar hazır olacağını düşündüklerini kaydeden Akbal, “Sistemin Türkiye’deki toplam konut satışından aldığı payın yüzde 15’e yaklaştı. Ancak özellikle son yıllarda sektördeki firma sayısı ve satışlardaki artış bazı riskleri de beraberinde getirdi. Hem bu alanda faaliyet gösteren firmalar için sermaye şartı aranmaması, hem de sisteme dahil olan katılımcıların bu firmalara yaptıkları ödemelerin devlet güvencesinde olmaması sisteme ilişkin önemli riskler oluşturuyordu. Sayın Bakanımızın açıklamaları bu anlamda çok değerli.” dedi.

Sistemde 250 bin kişi bulunuyor

Sistem dahilindeki katılımcı sayısının da 250 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Akbal, “Yasal düzenleme için sektör adına Ankara ile görüşmeleri FuzulEv olarak yürütüyoruz. Sistemde şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olmasının sistemin risk içermediği anlamına gelmediğini kamu otoriteleriyle paylaşıyoruz. Çünkü bu aslında bir ekonomik model. Ama daha önce çok ciddi rakamlar oluşmadığı için hükümetin dikkati bu noktaya çekilmedi, herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç görülmedi. Ama geldiğimiz nokta itibarıyla son 4-5 yıldır sektörde ciddi anlamda birçok firma çıkmaya başladı. Artık hükümetin dikkatini de çekmeye başladı. Kesinlikle bu sisteme bir regülasyon gelmesi lazım.”

“Ciddi anlamda sermaye şartı isteneceğini öngörüyoruz”

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, görüşmelerden aldıkları mesajlara değinerek, regülasyon geldiğinde firmalardan çok ciddi anlamda bir para isteneceğini öngördüklerini söyledi. Bankacılık lisansı için çok ciddi sermaye şartının istendiğini anımsatan Akbal, şu açıklamalarda bulundu: “Bizim sektördeki firmalar için de benzer bir şart olacak. Tabi banka kurmak için sadece sermaye yeterliliğiniz değil; tecrübeniz, ticari anlamda geçmiş dönemde yaşanmış herhangi bir olumsuzluğunuz olmaması önemli. Bütün bu unsurlar toplandığında bizim de karşımıza ciddi bir regülasyon çıkacak. Regülasyonla birlikte işlemler garanti kapsamına gireceği için talep de önemli ölçüde artacak.

Çevre dostu binalar 113 bini aştı
İskân Belgesi Nasıl Alınır?
Konut finansman maliyeti düştü konuta talep artacak!
Yazlık Kiralamada Dolandırıcılara Dikkat
Fırtınalı Havada Dümende Olmak
TAGGED:Fuzul EvFuzulEvEyüp Akbal

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi artış hızı geriledi
Next Article Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MÜSİAD Expo Fuarında Konuştu
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?