By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Binanızın sağlamlığını ölçtürün!
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Binanızın sağlamlığını ölçtürün!
Sektörden

Binanızın sağlamlığını ölçtürün!

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 16 Temmuz 2020 15:26
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Türkiye genelinde 19 milyon bina bulunurken, İstanbul’da bulunan yaklaşık 2 milyon binanın yarısının depreme karşı risk taşıdığı yetkililer tarafından söyleniyor. Depreme karşı riskli olan binaların hepsinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılmasının mümkün olmadığını belirten Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur “Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının ülkemize olan maliyeti yaklaşık 400 milyar dolar. Riskli binaları yıkıp yeniden yapmak için ayıracak zamanımız ve bütçemiz yok.  Yapmamız gereken bir an önce bu durum ile yüzleşerek binalarımızın risk durumuna göre yapısal güçlendirme ile depreme karşı güçlendirmek” dedi.

Aktif 3 fay hattı üzerine kurulu olan Türkiye deprem açısından yüksek risk grubunda bulunuyor. Son zamanlarda ülkenin dört bir yanında artan depremler, vatandaşların binalarının sağlam olup olmadığını düşünmesine sebep oluyor. Uzmanlar yaşanan bu depremlerin, büyük depremin habercisi olduğunu belirtiyor. Uzmanların yaptığı açıklamalar vatandaşları binalarının sağlamlığı hakkında düşündürürken önlemler almaları için de harekete geçiriyor. Depreme karşı önlem kapsamında uygulamaya geçirilen kentsel dönüşüm çalışmalarının yetişemediği noktada hızlı, güvenilir ve daha az maliyetli çözüm olarak “Yapısal Güçlendirme Çalışmaları” devreye giriyor.

BİNA GÜÇLENDİRME MALİYETLERİ YIKIP YENİDEN YAPMAKTAN DAHA DÜŞÜK

Ülke genelinde bulunan riskli konutların çok büyük bir bölümünün güçlendirilerek kurtarılabileceğini belirten Selman Tarmur “Riskli tüm binalar güçlendirmeyle kurtarılabilir ancak çok kötü durumda olan binalarda güçlendirme maliyeti yıkıp yeniden yapmaktan daha yüksek çıkabilir. Kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılardan hiçbir farkı kalmaz. Bu konutlar, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40’ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebilir” dedi.

ÜLKELER GÜÇLENDİRME İLE DEPREME HAZIRLANIYOR

Bina güçlendirmenin yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha kısa sürdüğünü belirten Selman Tarmur “Bina güçlendirme uygulamaları dünyada uzun yıllardır  Japonya, Hindistan, İtalya, Çin ve Amerika gibi ülkelerde farklı ölçeklerde ve farklı afetlere yönelik risklerin azaltılması amacı ile uygulanıyor. İster gelişmiş ya da gelişmekte olan, ister gelişmemiş ülkelerde olsun, risk ve zarar azaltma çalışmaları olarak okul, hastane, acil durum hizmeti verilen binalar, altyapı sistemleri, kamu binaları, özel mülkler, kültürel miras yapıları bina güçlendirme uygulaması yöntemiyle güvenli hale getiriliyor. Türkiye genelinde hasarlı bir binanın tamamının yıkılıp yeniden yapılması yaklaşık 2 yıl sürüyor. Bina güçlendirme çalışmaları ise 4 ile 6 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanıyor. Tüm eski binaların yıkılarak yeniden yapılması maddi ve manevi olarak mümkün olmayacağından, bu yapıların uygun olanlarının, tespit edilerek güçlendirilmesi yıkıp yeniden yapmaya göre her açıdan daha uygun olacaktır” diye konuştu.

BİNANIZIN ÖLÇÜMLERİNİ YAPTIRIN!

Ülkemizde bina sahipleri ölçüm yaptırmadan, binalarının riskli veya çok sağlam olduğunu söylüyor diyen Selman Tarmur “Güçlendirme projesi yapan Mapei bayileri başvuruda bulunan binalarda hasar tespit çalışmaları gerçekleştiriyor. Yapıların risk faktörlerini ölçümlemek için alanında uzman inşaat mühendisleri aracılığı ile bilgilendirme amaçlı dayanıklılık raporu hazırlıyorlar. Tespit çalışmaları kapsamında binanın kolonlarından ve zemininden örnek parçalar alarak ölçümlerini gerçekleştiriliyorlar. Bu ölçüm sonuçları kapsamında bina sahiplerini öncelikle güçlendirmeye yönlendiriyor, güçlendirmenin faydalı olmayacağı binalarda ise yıkıp yeniden yapmaya yönlendiriyorlar” dedi.

BEDAŞ duyurdu: Yarın elektrik kesintisi yapılacak ilçeler…
Tac Mahal bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi
Nerede, kaç şiddetinde deprem oldu?
İbrahim Er kimdir, kaç yaşında? İbrahim Er hangi görevlerde bulundu?
Fikirtepeliler tahliye öncesi garanti istiyor!
TAGGED:Kentsel dönüşümAfethasarlı yapılarbina güçlendirmeDeprem

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article İstanbul’da 28 bin 799 konut satıldı
Next Article Resmi Gazete’de bugün (17.07.2020)
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?