By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Konut fiyatlarındaki artışın sebebi ne?
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Konut fiyatlarındaki artışın sebebi ne?
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarındaki artışın sebebi ne?

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 17 Haziran 2020 12:26
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

Ev fiyatlarını incelemeden önce Amerikan borsasındaki garipliklere bakalım. Araç kiralama şirketi Hertz, mayıs ayında iflasını istemişti. ABD’de araç kiralamalarının çoğu havaalanından yapılıyor. Korona nedeniyle uçuşlar durunca Hertz dayanamamıştı.

Aynı Hertz geçtiğimiz cuma günü 1 milyar dolarlık yeni hisse halka arz etmek için iflas mahkemesinden izin aldı. Amaç son üç haftadır hisselere anormal talep sonucu oluşan üç kat fiyat artışını avantaja çevirmek.

ABD’de korona krizine karşı basılan para hisse senetlerine akıyor. Nitekim Amerikan borsaları korona öncesi değerlerine döndü.

Korona krizinde Amerikan, İngiliz ve Avrupa merkez bankaları 2008 krizinden çok daha hızlı ve koordineli biçimde parasal genişlemeye gitti.

Bu parasal genişlemenin etkileri ne olacak diye tahmin etmek istiyorsak, 2008-2013 dönemine bakmamız lazım. Büyük ihtimalle o zaman ne olduysa şimdi misliyle bir daha yaşayacağız.

Gelişmiş ekonomilerde faiz oranları yıllardır sıfıra yakın. Hatta bazılarında negatif. Yıllardır düşük faiz nedeniyle para, hisse senedi ve gayrimenkule aktı. Borsalar ve ev fiyatlarındaki anormal artışların sebebi bu.

Kazanan, hisse senedi ve ev sahipleri. İngiltere’de en zengin yüzde 10’luk kesimin parasal genişlemeden kazancı ortalamanın 5 katı olmuş. Bunun yarısı, ev fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Parasal genişlemeden en çok kazananlar 50-70 yaş arası, eskiden çalışıp yükünü almış kesim oldu. Bugünün orta sınıf 25-50 yaş arası çalışanları içinse bir gün ev sahibi olabilmek hayal haline geldi. Düşük faiz; zengini daha zengin, orta halliyi fakir yapıyor.

Düşük faizin yatırımları artırarak ekonomiyi geliştirmesini bekleriz, değil mi? Ama öyle olmuyor.

Eğer şirketler arası rekabet tam olsa durum farklı olurdu. Tazıların pistte sürekli koştuğu bir yarış düşünün. Her turu önde bitiren tazı ödül alıyor. Eğer faiz düşerse gelecekteki ödüllerin bugünkü değeri artar. Bu durumda tazıları daha hızlı koşturup bir an evvel ödüle ulaşmak akıllıca olur. Herkes tazısına yatırım yapar.

Ama eğer tazılardan biri yıllarca yiyip semirmiş, diğerlerinden birini topal bırakmış, birini kör etmiş, biri aç bırakmışsa, kazanma ümidini yitirenler kendimi daha yormayayım der.

Google, Facebook, Amazon ve Apple’ın tekelleştiği günümüz dijital dünyasında inovasyon yarışı da böyle. Yeni girişimler ya hiç pazara girmiyor ya da yol yakınken büyük bir şirkete satılıp yarıştan çekiliyor.

Düşük faiz sınırsız borçlanma kapasitesi olan global dijital devlere yaradı. Bir de bu şirketlerde çalışıp hisse alanlara. Düşük faiz ve dijital tekeller, bizim gibi gelişmekte olan ekonomileri ve orta sınıfı fakirleştirdi.

Türkiye’de düşen faizlerin etkisini öğrenmek için, yapay zeka ile gayrimenkul değerlemesi yapan Endeksa’nın Genel Müdürü Görkem Öğüt’ü aradım. Haziran ayının ilk 10 gününde ev fiyatları ortalama yüzde 6 artmış.

Para politikasının gelir dağılımı ve inovasyon üzerindeki etkilerini düşünmek Merkez Bankasının sorumluluğunda değil. Amaç ekonomiyi canlandırmak. Ama düşük faiz kemoterapi gibi.

Tedavi ederken birçok olumsuz yan etkiye de yol açıyor. O nedenle dikkatli kullanmak lazım.

 

 

 

 

Dünya

Devletin serveti çürümeye terk edildi
Gayrimenkul sitelerine bildirim zorunluluğu
Akzirve “Topkapı 29” Basın Toplantısı 20 Ocak’ta
Evora İzmir’den ev alan kazanıyor!
1.2 milyon nüfuslu 3 ilçede 181 riskli yapı
TAGGED:konutkonut fiyatlarıKonut Fiyatları Arttıkonut fiyatları artış sebebi

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article enerji Yenilenebilir enerjiye mayısta 5,2 milyar liralık destek
Next Article Konya Selçuklu Gayrimenkul fiyatlarındaki artış sektörü durduruyor!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?