Fikirtepe Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Kira beyannamesinde oranlar değişti
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
Bakan Kurum: Bu sertifika gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayacak
1 saat önce
Emlak Haberleri
Ozan Sümer: “İstanbul’un geleceği doğru kentsel dönüşümle kurulabilir”
1 saat önce
Emlak Haberleri
Türkiye’nin Yatırım Geleceği: Gayrimenkul Sertifikası ile Tanışın!
1 gün önce
Ekonomi Haberleri
Temmuz ayı faiz kararı yarın açıklanacak
1 gün önce
Ekonomi Haberleri
Konut alımında yeni finansman modeli: Gayrimenkul sertifikası
1 gün önce
Sektörden
56 ilde 642 arsa satışa çıkıyor: Bakanlık o illier açıkladı!
1 gün önce
Emlak Dünyası
İstanbul’da yılın en sıcak günü yaşanacak: Termometreler 40 dereceyi görecek
1 gün önce
Emlak Haberleri
Konutta yeni dönem: Detayları Murat Kurum açıklayacak
1 gün önce
Emlak Haberleri
Rüzgarla yayılmıştı: Urla’daki orman yangını kontrol altına alındı
1 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Kira beyannamesinde oranlar değişti
Emlak Haberleri

Kira beyannamesinde oranlar değişti

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 21 Mart 2019 12:50
Emlak Televizyonu
Share
8 Min. Okuma
SHARE

Aksi halde yüzde 15’lik götürü gider daha mantıklı. 4.400 liralık istisna, giderler ve ardından eğitim, sağlık gibi indirimler düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıp ödenecek.

2018 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 25 Mart akşamına kadar verilmesi gerekiyor. Beyanname verilmesi sonucu oluşan verginin birinci taksitinin damga vergisi ile birlikte 1 Nisan 2019 tarihine kadar, ikinci taksitin ise 31 Temmuz 2019 tarihine kadar, ödenmesi gerekiyor.

EMSAL KİRA EMLAK VERGİSİNİN YÜZDE 5’İ

Kira geliri nakden veya ayni olarak yani mal karşılığı ödendiğinde vergi doğmuş oluyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Buna göre; gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması, hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacak.

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, bina veya arazinin emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir. Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin %10’udur.

ÖNCE 4.400 LİRAYI DÜŞECEKSİNİZ

Mesken olarak kiraya verilen gayrimenkullerin 2018 yılı için 4.400 TL’si gelir vergisinden istisna. Eğer 4.400 liranın altında gelir elde ettiyseniz beyanname vermenize gerek yok. Eğer bu tutarın üstünde kira geliriniz varsa önce 4.400 lirayı düştükten sonra vergi hesaplayıp ödeyeceksiniz. Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacak. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmaz. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde istisna, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacak.

120 BİN LİRADAN FAZLA KAZANAN YARARLANAMAZ

Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, 4.400 TL’lik istisnadan yararlanamazlar. Ayrıca, 4.400 TL ve üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2018 yılı için 120.000 TL’yi aşanlar, 4.400 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.

PEKİ NELERİ İNDİRECEĞİZ?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin Gerçek Gider Yöntemi veya Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile giderler düşüldükten sonra ödeniyor. Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır.

Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Eğer giderleriniz toplamı 1.8 aylık kira gelirinizi geçiyorsa mutlaka gerçek gideri seçin. Aksi halde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde vergi ödemeye girdiğinizde bilgisayar otomatik olarak zaten yüzde 15 götürü gider indirimini seçiyor. Sizin zahmet etmenize gerek yok. Kısaca 1.8 aylık kira gelirinden az gideriniz varsa vergi öderken işleme devam butonuna basın yeter. Eskiden götürü gider yöntemi ile indirilecek hasılar yüzde 25 olduğu için götürü gider daha avantajlıydı.

Örneğin aylık 1000 lira kira getirisi olan birisi yıllık 12 bin lira gelir sağlıyor. Bu vatandaşın 4.400 liralık istisnası düşüldüğünde kalan 7.600 liradan götürü gider düşülürse 1.140 lira indirilecek ve geriye vergiye tabi gelir 6.460 lira kalacak. Aynı vatandaş eğer gerçek gider yöntemini seçerse bu durumda şu formül uygulanıyor: İndirilecek gider=(toplam giderxVergiye tabi hasılat)/Toplam hasılat. Vergiye tabi hasılat ise toplam hasılattan 4.400 liralık istisnanın düşmüş halini ifade ediyor. Bu durumda indirilecek gider (1.800×7.600)/12.000=1.140 lira olarak çıkıyor. Yani götürü gider yöntemiyle aynı rakam.

SON OLARAK GİDERLER DÜŞÜLÜYOR

Giderler düşüldükten sonra eğitim ve sağlık harcamaları, hayat ve şahıs sigorta primleri, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıp ödeniyor. Vergi oranı ise yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar kazanca göre kademeli olarak çıkıyor.

GERÇEK GİDERİ SEÇENLER NELERİ İNDİREBİLİR?

• Ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

• Gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

• Sigorta giderleri,

• Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

• Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i (İktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2014 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.),İktisap bedelinin %5’i tutarındaki indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacak olup birden fazla gayrimenkulden kira geliri elde edilmesi halinde, diğer gayrimenkuller için bu indirimden yararlanılamayacaktır. Ayrıca işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller %5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.

• Ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

• Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar ile kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar (Bu harcamalar 2018 takvim yılı için 1.000 TL’yi aşıyor ise maliyet olarak dikkate alınabilir.),

• Onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

• Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

• Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)

NELER KİRA GELİRİ SAYILIYOR?

1- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

2-Voli mahalleri ve dalyanlar,

3- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

4-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

5-Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alametifarika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar, Telif hakları,

6-Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları, • Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

GELİR VERGİSİ TARİFESİ

14.800 TL’ye kadar % 15

34.000 TL’nin 14.800 TL’si için 2.220 TL, fazlası % 20

80.000 TL’nin 34.000 TL’si için 6.060 TL, fazlası % 27

80.000 TL’den fazlasının 80.000 TL’si için 18.480 TL, fazlası % 35

“Dünyanın Lüks ve Büyüleyici Otelleri: Konforun Zeniti”
Devlet tam kadro deprem bölgesinde
65 yaş üzeri mükellefler için vergi süreçleri başladı
TMSF Başkanı Gülal: ” Fi Yapı Mağdurları İçin Yapabileceğimiz Birşey Yok”
Hong Kong liderinden “kenti yeniden inşa edelim” çağrısı
TAGGED:Kira BeyannamesiVergiKira

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Nusret Gökçe, Park Hyatt'ı Doğuş Holding'den devraldı Nusret Park Hyatt’ı Doğuş Holding’den devraldı
Next Article Univa Univa, Arap-Türk Gayrimenkul Fuarı’nda
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Bakan Kurum: Bu sertifika gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayacak
Emlak Haberleri
24 Temmuz 2025
Ozan Sümer: “İstanbul’un geleceği doğru kentsel dönüşümle kurulabilir”
Emlak Haberleri
24 Temmuz 2025
Türkiye’nin Yatırım Geleceği: Gayrimenkul Sertifikası ile Tanışın!
Emlak Haberleri
23 Temmuz 2025
Temmuz ayı faiz kararı yarın açıklanacak
Ekonomi Haberleri
23 Temmuz 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler