RAMS Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: 10’uncu büyük sınır noktası belirlendi: Dünya’yı felakete götürecek
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Künye
  • İletişim
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Teknoloji Rehberi > 10’uncu büyük sınır noktası belirlendi: Dünya’yı felakete götürecek
Teknoloji Rehberi

10’uncu büyük sınır noktası belirlendi: Dünya’yı felakete götürecek

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 23 Şubat 2026 11:37
Emlak Televizyonu
Share
2 Min. Okuma
SHARE

Önerinin gerekçeleri, hakemli bilimsel dergi Nature Ecology & Evolution’da yayımlanan bir araştırmada ortaya kondu.

‘GEZEGEN SINIRLARI’ KAVRAMI

2009 yılında ortaya atılan ‘Gezegen Sınırları’ kavramı, dünyanın yaşanabilir kalması için aşılmaması gereken dokuz eşiği tanımlıyordu.

İklim değişikliği, ozon tabakası ve okyanus asitlenmesi gibi başlıkları içeren bu sınırların altısı insanlık tarafından zaten aşılmış durumda. Araştırmacılar şimdi, su kütlelerindeki oksijen kaybının da başlı başına bir felaket eşiği olduğunu belirtiyor.

KAYIPLAR GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Bulgulara göre son 45 yılda göllerdeki oksijen yüzde 5,5 oranında azalırken, barajlardaki kayıp yüzde 18,6’ya ulaştı.

Okyanus genelinde ise yüzde 2’lik bir düşüş kaydedildi. Ancak bölgesel veriler çok daha çarpıcı: Kaliforniya kıyılarında 1960’tan bu yana oksijen seviyesinin yüzde 40 oranında düştüğü belirtiliyor.

NEDENİ NE?

Araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Andreas Oschlies, bu hızlı kaybın iki temel nedene dayandığını ifade ediyor.

Küresel ısınma nedeniyle su ısındıkça oksijeni tutma kapasitesi düşüyor; ayrıca ısınan üst tabaka ile soğuk alt tabaka karışmadığı için yüzeydeki oksijen derinlere ulaşamıyor.

Bunun yanında arazi kullanımı ve kirlilik de süreci hızlandırıyor. Tarım ve atıklar nedeniyle suya karışan besinler alg patlamalarına yol açıyor; algler öldüğünde ise onları parçalayan mikroplar sudaki oksijeni tüketiyor.

TÜM BESİN ZİNCİRİNİ SARSACAK

Suların oksijensiz kalması yalnızca balıkların ya da midyelerin ölmesi anlamına gelmiyor. Bu durum tüm besin zincirini sarsarak ekolojik çöküşü tetikliyor.

Dahası, oksijensiz ortamdaki mikrobiyolojik süreçler karbondioksitten çok daha tehlikeli sera gazları olan metan ve azot protoksit salınımına neden oluyor ve bu da iklim krizini geri dönülemez bir kısır döngüye sokuyor.

Çalışmanın başyazarı Kevin Rose ise Popular Mechanics’e yaptığı açıklamada, suyun oksijen seviyesinin dünya iklimini düzenlemede anahtar rol oynadığını vurguluyor.

Rose, “Bu sorunu çözemezsek sadece ekosistemler değil, küresel ekonomi ve toplum da çökecektir” uyarısında bulunuyor. Bilim insanlarına göre, sulardaki oksijen kaybı artık görmezden gelinemeyecek küresel bir sınır niteliği taşıyor.

You Might Also Like

Bilim insanları 6 Şubat depremlerini analiz etti
Dünya tehlikede mi? Güneş’te devasa bir leke tespit edildi
IBAN’la ‘kira ödemesi’ yapanlar dikkat! Hukuki olarak geçersiz sayılabilir
NASA Mars keşif aracından inanılmaz bir fotoğraf paylaştı
İki Jüpiter uydusunun Dünya’dan çekilen en net görüntüleri paylaşıldı

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Açık Artırmayla Uygun Fiyatlı Konut Satışları Gerçekleştirilecek

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

İnşaat İkinci Çeyreğe Pozitif Başladı
Sektörden
22 Mayıs 2026
Bakan Kurum duyurdu: Site aidatlarında fahiş zamma son! Yetki kat maliklerine verildi
Emlak Haberleri
22 Mayıs 2026
Akkök Holding bu yıl 3,7 milyar dolar ciro hedefliyor
Emlak Haberleri
22 Mayıs 2026
Kurban Bayramı boyunca köprü, otoyol ve toplu ulaşım ücretsiz oldu
Emlak Gazetesi
22 Mayıs 2026
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?