Fikirtepe Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Şubat Ayları Konut Satışı 5 Yılın Zirvesinde, Yurt Dışı Konut Alımında Rekor Sürüyor
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
16 saat önce
Sektörden
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
2 gün önce
Emlak Dünyası
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
2 gün önce
Emlak Dünyası
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
2 gün önce
Emlak Turizm
Kurban Bayramı öncesi iç turizmde alternatif rotalara yoğun ilgi
2 gün önce
Sektörden
Systemair, sürdürülebilir geleceğe çevreyi koruyan yeşil adımlarla ilerliyor
3 gün önce
Ekonomi Haberleri
Enflasyon verileri açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!
3 gün önce
Sektörden
İzocam, sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm üretim tesislerine yansıtıyor
3 gün önce
Emlak Haberleri
GYODER 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’ 17 Haziran’da düzenleniyor
3 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Ekonomi Haberleri > Şubat Ayları Konut Satışı 5 Yılın Zirvesinde, Yurt Dışı Konut Alımında Rekor Sürüyor
Ekonomi Haberleri

Şubat Ayları Konut Satışı 5 Yılın Zirvesinde, Yurt Dışı Konut Alımında Rekor Sürüyor

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 14 Mart 2025 11:52
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı konut satış verilerinde göre geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,1’lik artış yaşandığını açıkladı. Verileri değerlendiren Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, “Yabancılara yapılan konut satışları incelendiğinde, toplam yabancıya konut satış sayısının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 azaldığı görülüyor.” dedi. Aksoy, Türk vatandaşlarının yurt dışı gayrimenkul alımın da üst üste dördüncü ayda da rekor kırıldığına dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre Şubat 2025, son beş yılın en yüksek konut satışı gerçekleşen şubat ayı oldu. Konut satışlarının genellikle yılın son aylarında ortalamanın üzerinde bir sıçrama yaptığını ve yeni yıl itibarıyla Aralık- Ocak geçişlerinde genellikle yarı yarıya azaldığını ifade eden Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, “Önceki beş yılın istatistikleri incelendiğinde ülkemizde ayda ortalama 120 bin adet konut satışı kaydedildiği ve şubat aylarında ortalama 94 bin 000 adet satış yapıldığı görülüyor. Aslında şubat ayı özellikle mevsimsel etkilerle yıllık ortalamanın altında satışın gerçekleştiği bir ay olarak istatistiklerde yer alsa da 2025 yılının ilk iki ayındaki konut satış istatistiklerine bakarak güçlü bir çıkış yaptığını söyleyebiliriz. Şubat ayları içinde bundan daha yüksek satış sayısının olduğu tek ay; konut kampanyalarının olduğu, kredi faizlerinin yüzde 0,79 seviyelerinde seyrettiği 2020 döneminde yaşanmıştı.” dedi.

 

Yabancıya Satışta Yüzde 21’lik Düşüş

Yabancılara yapılan konut satışları incelendiğinde, toplam yabancıya konut satış sayısının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 azaldığını belirten Aksoy, şunları söyledi:

“Ülke uyruklarına göre bakıldığında Rusya Federasyonu vatandaşlarının ülkemizde konut edinmeye yönelik ilgisi devam ediyor. Şubat ayında yabancıya bin 457 adet konut satılırken, bu satışların 256 adeti Rusya Federasyonu, 133 adedi İran ve 99 adeti Irak vatandaşlarına yapıldı.

Yabancıya konut satışı, uzun süredir olduğu gibi yine en fazla İstanbul, Antalya ve Mersin’de kaydedildi. Bu üç ilde rakamlar sırasıyla 539, 503 ve 89 şeklinde kayda geçti. Vatandaşlarımızın yurt dışından gayrimenkul alımına baktığımızda ise ivmenin yükselerek devam ettiğini görüyoruz; yurt dışından konut alımına talep, dördüncü ayında da rekor kırdı. 12 aylık seride de 2 milyar doları aşan bir alım gerçekleşmiş oldu.

 

Konut Satışında İstanbul Yüzde 17 ile Zirvede

Ülkemizdeki konut satışlarını illere göre incelediğimizde, toplam konut satışlarının yaklaşık yüzde 17’si, 19 bin 347 konutluk satış ile İstanbul’da gerçekleşirken, Ankara 10 bin 791, İzmir 6 bin 899 ve Antalya 6 bin 480 adet konut satış sayısı ile İstanbul’u takip etti. Antalya’daki konut satış sayısı uzun süredir İzmir’deki sayılara neredeyse denk ilerliyor. Dört ildeki satışlar, toplam konut satış sayınının yaklaşık yüzde 39’unu oluşturuyor.”

 

Faiz Düşüşü İpotekli Satışları Artıracak

Şubat ayında yüzde 14,9 olarak gerçekleşen ipotekli satışların, ağustos ayından bu yana dipten bir dönüş yaparak toplam satıştaki payını artırdığını söyleyen Aksoy, “Takip eden aylarda kredi faiz oranlarında düşüşün devam etmesi durumunda ipotekli satışların payının artacağını öngörüyoruz. Halihazırda konut talebinde bir birikme olduğu göz önüne alındığında özellikle yılın ikinci yarısında bu orandaki artış beklentimiz güçleniyor.” dedi.

Sıfır Konut Satışları Yüzde 40’ı Görebilir

“Sıfır konut olarak tabir ettiğimiz ilk el satışların toplam aylık satıştaki payı uzun süredir yaklaşık yüzde 30 mertebesinde devam ediyor. Şubat ayı verisinde de benzer şekilde ilk el satışlar 33 bin 784 adet ile toplam satışlar içinde yüzde 29,9’luk bir paya sahip. Önümüzdeki süreçte ilk ev satışına yönelik kampanya düzenlenmesi durumunda, biriken talep ile ilk el satışlarının payı yeniden yüzde 40’ın üzerine çıkabilir.” sözleriyle Aksoy, sıfır konut artışlarında beklentilerin daha yukarı çekilebileceğine işaret etti.

THY pilot ve kabin memurlarından depremzedeler için yaşam alanı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon açıklaması
Elektrik-gazda kritik dönemeç
Real Madrid, 400 milyon euroluk ‘savaşı’ kaybetti
“Piyasanın ihtiyacını karşılayabilmek için 8 Petkim gerekiyor”

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Açık Artırmayla Uygun Fiyatlı Konut Satışları Gerçekleştirilecek

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Bayramda hangi otoyol ve köprüler ücretsiz olacak?
Emlak Haberleri
5 Haziran 2025
Çeşme’nin Saklı Gözdesi Ovacık’ta Yüzde 30 Değer Artışı
Sektörden
4 Haziran 2025
Bayramda termometreler yükselecek! Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
Endeksa’dan Yazlık Bölgeler Raporu: Fiyatlarda Çanakkale zirvede, Alaçatı rekor kırdı
Emlak Dünyası
4 Haziran 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler