By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Ocak-Ekim Döneminde Toplam Konut Satışları Bir Önceki Yıla Göre yüzde11,9 oranında arttı
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > Ocak-Ekim Döneminde Toplam Konut Satışları Bir Önceki Yıla Göre yüzde11,9 oranında arttı
Sektörden

Ocak-Ekim Döneminde Toplam Konut Satışları Bir Önceki Yıla Göre yüzde11,9 oranında arttı

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 19 Kasım 2024 17:17
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

TÜİK Ekim ayı konut verileri açıklandı. 2024 yılı Eylül ayında gerçekleşen konut satışları 165.138 adet olurken, 2023 yılının Ekim ayında gerçekleşen 93.761 adet dolayındaki satış adedine kıyasla yaklaşık % 76,1 oranında artış yaşandı.

Verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Kıyaslamayı 2024 yılı Ekim sonu itibariyle yapacak olursak toplam 1.112.374 adet konut satıldı. 2023 yılı aynı dönemde bu rakam 993.835 adet olarak gerçekleşmişti.  Sonuç olarak iki yılı kıyasladığımızda %11,9 oranında bir artış yaşandı. Bu açıdan bakıldığında 2023 yılı satış sayılarını yaklaşık %12 geçtiğini söyleyebiliriz. Öte yandan 2023 yılında ise 2022 yılına göre yaklaşık %14,3 oranında düşüş yaşanmıştı.“ dedi.

Yazıcı, şöyle devam etti:

“Konut kredi kullanımında düşüş sürüyor. İpotekli konut kredileri bir önceki seneye göre %30 daha düşük bir toplam rakamla yılı kapatacak şekilde seyrediyor. Toplam satışların içinde konut kredisi ile alınan evlerin oranı %10 civarlarında.

İpotekli satışlar 2024 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 278,25 oranında artarak 21.095 adet olarak açıklandı. Geçtiğimiz aylara göre en yüksek ipotekli konut satışının olduğu ay oldu. 2024 yılı Ekim ayı sonunda, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %10,2 olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ekim sonu itibariyle baktığımızda gerçekleşen toplam ipotekli konut satışları 2023 yılının aynı döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışlarına kıyasla yaklaşık %31,9 oranında düşüş gösterdi. 2023 yılı Ekim sonu itibariyle baktığımızda gerçekleşen toplam ipotekli konut satışları 2022 yılının aynı döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışlarına kıyasla yaklaşık %31,2 oranında düşüş göstermişti.

2024 yılı Ekim ayı sonu itibariyle gerçekleşen kümüle konut satışlarının içinde ipotekli satışların oranı %10,2 mertebelerinde gerçekleşti. 2023 yılı Ekim ayında bu oran aynı etkilerden dolayı %16,7 seviyelerindeydi.Bu rakamların düşmesindeki en büyük etken konut kredi faizleri. Bugün 1 milyon TL bir konut kredisine 120 ay için aylık ödenmesi gereken faiz tutarı 30-35 bin TL’lere çıkmış durumda. Kredi kullanılabilir olmaktan uzaklaştı. Böyle bir yatırım yapma ümidi kalmayanlar tasarruf yapmak yerine elindeki paraya harcamaya daha meyilliler.

2024 yılı Ekim ayında 57 bin 679 adet konut ilk defa el değiştirdi

Bir başka önemli veri de ilk satışlar, 2024 yılı Ekim ayında gerçekleşen ilk el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %97,33 oranında artarak 57.679 adet açıklandı. 2024 yılı Ekim ayında, toplam kümüle konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı %32,23 olarak gerçekleşti.

Yıllardır ilk satışların aylık toplam satışların içindeki payı istatistiği bozmadan %29-32 oranında bir seyirle devam ediyor.

Büyükşehirlerde durum nasıl değişti

İstanbul, İzmir ve Ankara özelinde bakacak olursak; 2024 yılı Ekim ayı sonu itibariyle kümüle konut satışlarının, 2023 yılı aynı dönemine nazaran Ankara’da %5,4 oranında, İstanbul’da %11,2 oranında ve İzmir’de ise %13 oranında arttığı görülmektedir.

Ekim ayında yabancılara yapılan konut satışları geçen senenin aynı ayına göre %16,29 oranında azaldı

Yabancılara yapılan konut satışı 2024 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,29 oranında azalarak 2.122 adet açıklandı. 2024 yılı Ekim ayı sonu itibariyle yabancıya satılan kümüle konut adedinin toplam satışlar içindeki oranı %1,73 oranındadır. 2023 yılı aynı döneminde bu oran %3,08’di.

Yabancılara yapılan konut satışları 2024 yılı Ekim ayında ilk sırayı 750 adet konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 724 adet konut satışı ile İstanbul ve 148 adet konut satışı ile Mersin izledi.

2024 yılı Ekim ayında yine Rusya açık ara konut alımında birinci sırada oldu. 2024 yılı Ekim ayında ülke sıralamasında 373 konut satış sayısı ile Rusya ilk sırayı aldı. İran 172 konut satışı ile ikinci ve 136 konut satışı ile Ukrayna üçüncü oldu.

Başkan Yılmaz: “Silivri’ye aşkla hizmet ediyoruz”
AB Komisyonu’ndan, Avrupa’da enerji yoksulluğu artabilir uyarısı
Turizmciler sıkıntıda: Binlerce kişi paralarının iadesini istiyor
Kira kampanyası sona erdi: Depremzedelere destek 42 milyonu aştı
Yunanistan, Dedeağaç Limanı’nın satışını iptal edecek
TAGGED:Cansel Turgut YazıcıEVA Gayrimenkul

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Açık Artırmayla Uygun Fiyatlı Konut Satışları Gerçekleştirilecek
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?