Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: Kapanan santrallere devlet desteği devam edecek
Share
Kayıt olmak
9
Bildiri Daha Fazla Göster
Emlak Haberleri
Emlak Konut, Gayrimenkul Sertifikası İşlem Kodunu “DMLKT” Olarak Duyurdu!
22 saat önce
Ekonomi Haberleri
Gayrimenkulde yön değişti! O bölgelerde evi arsası olan yaşadı
2 gün önce
Emlak Turizm
Kazan Gölü Kanyonu turizme kazandırılacak
2 gün önce
Emlak Gazetesi
Şişli Tapu Müdürlüğü’nde arşivde yangın çıktı
2 gün önce
Sektörden
İSKİ açıkladı: 29 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
2 gün önce
Emlak Turizm
Sarıgöl Ovası beyaz gelinliğini giydi: 113 bin dekarlık alanda 9 tür üzüm yetiştiriliyor
2 gün önce
Emlak Haberleri
Orman Yangınlarını Önleme ve Etkin Müdahale Sistemleri: Sürdürülebilir Çözümler
2 gün önce
Emlak Haberleri
Orta Kat Yangınında Hayatta Kalma Rehberi: 5-6 Katlı Binalarda Güvenlik Stratejileri
2 gün önce
Emlak Haberleri
Turyap’a “Yılın En Başarılı Gayrimenkul Markası” Ödülü!
3 gün önce
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Haberleri > Kapanan santrallere devlet desteği devam edecek
Emlak Haberleri

Kapanan santrallere devlet desteği devam edecek

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 3 Ocak 2020 09:28
Emlak Televizyonu
Share
4 Min. Okuma
SHARE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kükürt giderim tesisi olmadığı için yasal sınırların üzerinde kirletici salan 13 termik santralden beşinin tamamen, birinin ise kısmen kapatıldığını duyurdu. Ancak DW Türkçe’nin haberine göre bu altı santralden beşine 2020 yılı boyunca devlet desteği devam edecek.

1 Kasım 2019’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifine AKP milletvekillerinin teklifiyle kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uyum süresinin 30 Haziran 2022’ye uzatılmasını düzenleyen 50. madde eklenmiş, ancak ilgili madde, kamuoyunda artan tepkiler sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmişti.

“DEVLETİN ALIM GARANTİSİ VAR”

Bakan Murat Kurum’un açıklamasına göre 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. ve 15. maddeleri gereği Kahramanmaraş Afşin – Elbistan A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı kömürlü termik santralleri tamamen, Manisa Soma termik santrali ise kısmi olarak kapatıldı.

Ancak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) 2020 yılında kapasite kullanım mekanizması kapsamında teşvik verileceğini duyurduğu santraller arasında bu santraller de yer alıyor. TEİAŞ’ın 20 Aralık 2019’da yayınladığı listeye göre kapatılan Tunçbilek, Seyitömer, Kangal, Çatalağzı ve kısmen kapatılan Soma 2020’de de teşvik almaya devam edecek.

CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner söz konusu santrallerin devir sözleşmelerine dikkat çekiyor. DW Türkçe’ye konuşan Cihaner, kapatılan Afşin – Elbistan A termik santralinin de devir sözleşmesine göre devletin alım garantisinin devam edeceğini öne sürüyor.

Cihaner, “Afşin A’nın devir sözleşme hükümlerine göre üretim kapasitesi üzerinden devletin alım garantisi var. Sözleşmede eğer kamu tarafından kapatılırsa bu alım garantisi, sözleşme süresinin bitimine dek devam edecek yazıyor. Bu anormal bir durum. Devir sözleşmelerinin kamuoyuna açıklanması gerekir” diyor.

FİLTRESİZ SANTRALLER TEK TEK MÜHÜRLENİYOR

Murat Kurum, söz konusu 13 santralden dördüne geçici faaliyet belgesi verilmesi, üç santrale ise gerekli çevre izinlerinin verilmesi kararı alındığını açıkladı.

Geçici faaliyet belgesi alan santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan olurken, Kemerköy, Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan termik santrallerinin çevre mevzuatı kapsamında gerekli izinleri aldığı duyuruldu. Bu santraller arasında Orhaneli, Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çan termik santralleri de 2020’de kapasite mekanizması teşviklerinden yararlanacak.

“ALTI AY GEÇİCİ İZİN NEDEN?”

İlhan Cihaner, ilgili santrallerin çevre yatırımlarını yedi yıl gibi uzun bir sürede tamamlamamasına rağmen bu santrallerden dördüne altı ay geçici faaliyet izni verilmesini sorunlu buluyor.

Cihaner, Çayırhan santralinin işletme devir süresinin 6 ay sonra dolacağına dikkat çekiyor.

Ciner Enerji’ye ait santralin bu şekilde hem ceza yemeyeceğini, hem yükümlülüklerinden kurtulacağını, hem de altı ay daha alım garantili üretim yapmaya devam edeceğini vurgulayan Cihaner, “Yasa çok açık. Anayasa Mahkemesi kararına ve daha sonra yeniden gündeme gelen düzenlemeyi Cumhurbaşkanı’nın iade etme gerekçesine baktığımızda çevre ile uyumlu ise çalıştırırsınız, değilse kapatmak zorundasınız. Geçici faaliyet ne anlama geliyor? Çevre yatırımlarını tamamlamış mı, tamamlamamış mı? Altı aylık süre uzatımı açıkça yasaya aykırı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kararla kamuoyu iradesinin üzerine çıkmış oluyor” diye konuştu.

Ecrimisil Davası
O termik santrallerin mührü kaldırılıyor!
İstanbul Havalimanı, 5 uluslararası sertifika aldı
Japonya’da Yangın Faciası 23 Ölü
Noterde taşınmaz satışında ilk tapu Bakan Tunç’tan
TAGGED:ÇevreSüreSözTermikSantralleri

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Ekmeğe zam yolda
Next Article Müteahhitlere ekstra kazanç sağlandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Emlak Konut, Gayrimenkul Sertifikası İşlem Kodunu “DMLKT” Olarak Duyurdu!
Emlak Haberleri
30 Temmuz 2025
Gayrimenkulde yön değişti! O bölgelerde evi arsası olan yaşadı
Ekonomi Haberleri
29 Temmuz 2025
Kazan Gölü Kanyonu turizme kazandırılacak
Emlak Turizm
29 Temmuz 2025
Şişli Tapu Müdürlüğü’nde arşivde yangın çıktı
Emlak Gazetesi
29 Temmuz 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Bildirimler