By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: DASK’tan “ucuz poliçe” uyarısı
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Emlak Gazetesi > DASK’tan “ucuz poliçe” uyarısı
Emlak Gazetesi

DASK’tan “ucuz poliçe” uyarısı

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 13 Ekim 2023 12:30
Emlak Televizyonu
Share
3 Min. Okuma
SHARE

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “5. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi”ne katılmak üzere Kocaeli’ye gelen Gençosmanoğlu, AA muhabirine, 2000-2023 döneminde yaklaşık 1 milyar lira tazminat ödemesi yaptıklarını, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından ise ödedikleri tazminat tutarının 34 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Deprem bölgesinde 600 bin dosya açtıklarını, 19 ilde tazminat ödediklerini dile getiren Gençosmanoğlu, bunların yüzde 98’ini 6 ayda tamamladıklarını, kalan yüzde 2’lik kısmın ise eksik evrak bekleyen dosyalar olduğunu, tazminata hak kazanılması durumunda bu ödemelerin de yapılacağını ifade etti.

Gençosmanoğlu, bu çalışmaların 6 ayda tamamlanmasının kolay olmadığını belirterek, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 6 bin çalışanı yardımcı olmasalardı, biz bu çalışmayı tamamlayamazdık. DASK da bu süreci başarılı bir şekilde tamamladı.” diye konuştu.

Deprem bölgesinde sigortalılık oranının yüzde 50, Türkiye genelinde ise yüzde 55 olduğuna dikkati çeken Gençosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplam konut stokunun sadece yarısı zorunlu deprem sigortası yaptırıyor. İsterim ki aynı trafik sigortasındaki gibi yüzde 99,9’luk sigortalılık oranlarına varalım ki deprem zararı sonrasında normalleşme sürecinde vatandaşlarımıza çok daha hızlı bir şekilde ekonomik katkı sağlayalım. Kurumumda deprem ve sel zararı, yani afet sigortalarına ilişkin farklı çalışmalar da yapıyoruz. Özellikle deprem sonrasında edindiğimiz tecrübeyle ihtiyari poliçelerde vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için tedbirler alıyoruz; ‘depremli poliçe’, ‘depremsiz poliçe’. Bunun yapılmasını sağlıyoruz. Kamu otoritesinin veri tabanlarını DASK’a entegre ederek daha hızlı çalışmayı planlıyoruz.”

“150 metrekarelik evi olanlar 10 metrekarelik poliçe yaptırmış”

Kasko poliçelerinde genelde deprem teminatının olduğunu söyleyen Gençosmanoğlu, “İnsanlar DASK poliçelerinde dahi sırf elektrik ve suyunu bağlatabilmek için 1-2 milyar liralık evleri için 10 bin liralık teminat içeren poliçeler satın almışlar. ’10 metrekarelik DASK poliçesi isterim.’ söylemleri ortaya çıkıyor. 150 metrekarelik evi olanlar gidip 10 metrekare evi olduğunu beyan ederek poliçe yaptırmışlar. Tabii bunun sonucunda da tazminatlarında gereğini alamıyorlar çünkü zorunlu deprem sigortası poliçesindeki rakam neyse tazminatınız öyle ödeniyor.” dedi.

Gençosmanoğlu, sigortacılık sektörünün sigorta talebinde bulunan kişinin beyanı esasıyla hareket ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Siz zorunlu deprem sigortası satın almak üzere sigorta acentesine başvurduğunuzda evinizin kaç metrekare olduğu sorulur. Evinizin metrekaresi, sigorta bedelinizi, yani bir zarar çıkarsa ne kadar tazminat alacağınızı belirler. Priminizi de buna göre ödersiniz. İnsanlar sigorta primini düşük ödeyebilmek için evlerinin metrekarelerini yanlış beyan etmişler. Bu da onların alacakları tazminatta hak kaybına uğramalarına neden oluyor. Bu sorunun önüne geçmek amacıyla tapu bilgilerine erişim sağlayarak metrekare birimlerini devlet otoritesinin veri tabanından almak için çalışma başlattık. Bizler de beyan hatalarını ortadan kaldırmak için çabalıyoruz. 2012 yılı öncesinde tapu kayıtlarımızda binaların metrekare bedeli yok. O zaman vatandaş beyan etmek zorunda.”

Sigorta yaptıracaklara yanlış beyanda bulunmamalarını tavsiye eden Gençosmanoğlu, “Ucuz poliçe alacağım diye yanlış metrekare beyan etmesinler, evleri neyse onu beyan etsinler çünkü hasarı ona göre alacaklar.” ifadesini kullandı.

Ötegezegen nedir?
Orman yangınlarında yeni teknolojiler kullanacağız
Ofislerini kapattı: McDonald’s işten çıkarmalara hazırlanıyor
İstanbul’da çöp transfer işçileri greve gidiyor
İnşaat maliyetleri yeniden yükselişe geçti

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Vadi Başakşehir By Huzzak: Modern Yaşamın Kapıları Burada Açılıyor!
Next Article Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 100 bin köy evimizi çelikten yapacağız
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

TRFMC 2025 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı “Tesis Yönetiminde Dönüşüm: İnsan, Mekân, Teknoloji” Temasıyla Gerçekleşti
Emlak Haberleri
5 Aralık 2025
Afet Yönetiminde Yeni Nesil Teknolojiler Bir Arada
Sektörden
5 Aralık 2025
Gayrimenkulde Hisol – Lizol Dönemi
Sektörden
5 Aralık 2025
İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrencileri Destek AFAD Gönüllülüğü Eğitimi Aldı
Emlak Gazetesi
5 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?